FRANKFURT

ECB mora prekinuti praksu zatvorenih sastanaka s privatnim sektorom - zastupnik EP-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska središnja banka trebala bi prekinuti praksu sastajanja s privatnim sektorom iza zatvorenih vrata, poručio je zastupnik Europskog parlamenta nakon medijskog izvješća o otkrivanju neobjavljenih procjena skupini ekonomista.

Glavni ekonomist ECB-a Philip Lane otkrio je na zatvorenom sastanku s njemačkim ekonomistima procjene ECB-a da bi inflacija u eurozoni trebala dosegnuti ciljanih dva posto do 2025. godine, izvijestio je Financial Times u četvrtak.

ECB-ov "srednjoročni referentni scenarij" pokazuje oporavak inflacije na dva posto "ubrzo nakon završetka trogodišnjeg razdoblja obuhvaćenog prognozama", rekao je Lane okupljenim ekonomistima po pisanju FT-a.

Banka objavljuje ekonomske prognoze za trogodišnje razdoblje i ažurira ih svaka tri mjeseca, ali njezine službe sastavljaju i "srednjoročne referentne scenarije", za petogodišnje razdoblje, u koje javnost obično nema uvid, podsjeća FT.   

Ta informacija mogla bi se upotrijebiti za izvođenje prepostavki o kretanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni, objašnjava Reuters.

Banka je prošlog tjedna ažurirala prognoze inflacije za eurozonu, procijenivši da će ove godine porasti na porasti 2,2 posto, usporiti na 1,7 posto u 2022., te na 1,5 posto u 2023. godini.

Ujedno su obećali da neće povećavati kamatne stope dok ne vide da inflacija dostiže dva posto znatno prije kraja razdoblja za koje objavljuje projekcije, što je obično između dvije i tri godine.

"Netočno" izvješće

ECB je opovrnuo pojedinosti FT-ovog izvješća, koje je nazvao netočnim, i procjenu lista da bi ključne kamatne stope mogle biti podignute 2023. godine.

"Gospodin Lane nije u razgovoru s analitičarima rekao da će inflacija u eurozoni dosegnuti dva posto ubrzo nakon završetka razdoblja obuhvaćenog prognozom", izjavila je glasnogovornica ECB- u pisanom priopćenju objavljenom u petak ujutro.

Nije željela komentirati 2025. godinu kao mogući rok u kojem bi inflacija prema izračunima FT-a mogla dosegnuti zacrtanih dva posto.

Londonski list nije želio komentirati.

Dužnosnik ECB-a bio je ove godine prisiljen obustaviti sastanke s investitorima odmah po završetku ECB-ovih sjednica, djelomično zbog kritika javnosti na račun takvih skupova, no nastavio se sastajati sa skupinama ekonomista, primjećuje Reuters.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde tada je branila "razmjenu stajališta s predstavnicima privatnog sektora, uključujući sudionike financijskih tržišta", jer po njezinim riječima pomažu u prenošenju politike središnje banke gospodarstvu.

"ECB je podbacio"

Koordinator Zelenih u odboru Europskog parlamenta koji nadzire ECB Sven Giegold izjavio je za Reuters da će u pismu čelnici ECB-a Christine Lagarde zatražiti da se prekine praksa održavanja takvih sastanaka.

"ECB mora prekinuti s praksom ekskluzivnih sastanaka s privatnim sektorom budući da nije transparentno što su (na takvim okupljanjima) govorili", izjavio je Giegold za Reuters.

Druga je mogućnost da obave snimke, naglasio je njemački političar, naglasivši da je konfuzija pokazala da je ECB "gadno podbacio" u komuniciranju s javnošću.

"Ne znate trebate li vjerovati novinama ili porukama koje ECB šalje u javnost", kazao je njemački političar.

"Takav je pristup u potpunosti promašen i ECB mora promijeniti strategiju", istaknuo je Giegold.

Glasnogovornica ECB-a nije željela komentirati njegovu izjavu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini