ZAGREB

DZS: U rujnu gotovo 1 posto manje turista u komercijalnom smještaju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Komercijalne smještajne objekte u rujnu ove godine posjetilo je gotovo 2,2 milijuna turista, što je za 0,9 posto manje nego u istom mjesecu 2018., a pritom su ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili 1,8 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

Na blagi pad ukupnih turističkih dolazaka u komercijalne smještajne objekte najviše su utjecali strani turisti, koji su ostvarili 2 milijuna dolazaka ili 1,3 posto manje. Pritom su ostvarili gotovo 9,9 milijuna noćenja ili 1,6 posto više.

S druge strane, domaći su turisti i u rujnu, kao i u nekoliko mjeseci prije ove godine, u komercijalni smještaj nastavili pojačano dolaziti te ih je bilo 175,6 tisuća ili 3,3 posto više, a sa 504,7 tisuća noćenja u plusu su od gotovo 6 posto u odnosu na lanjski rujan.

Među stranim turistima i u rujnu su najbrojniji bili Nijemci, kojih je došlo 404,2 tisuće, no to je 1,7 posto manje nego u rujnu 2018., dok su sa 3,1 milijunom noćenja činili udjel od 31 posto od ukupnih stranih noćenja, ali i zabilježili blagi porast od 1 posto.

Na drugom mjestu, s 970 tisuća noćenja, u rujnu su bili Austrijanci, čime u stranim noćenjima čine udjel od tek 10 posto, te blagi pad od 0,2 posto.

Treći su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su ostvarili 7,4 posto od ukupnih stranih noćenja i blagi porast od 0,1 posto u odnosu na lanjski rujan, a slijede Poljaci sa 6,2 posto, Česi sa 6 posto, Slovenci sa 5,4 posto te Talijani sa 3,4 posto udjela u rujanskim stranim noćenjima, pri čemu su samo Slovenci i Talijani ostvarili manje noćenja.

Po vrstama komercijalnog smještaja, najviše noćenja u rujnu ove godine, 42 posto od ukupnih ili 4,3 milijuna, ostvareno je u sobama, apartmanima i kućama za odmor tj. u privatnom ili obiteljskom smještaju, čime su i u plusu od 4 posto.

Hotelu su pak sa 2,8 milijuna noćenja bili u minusu od 0,7 posto, a kampovi sa 2,3 milijuna noćenja u plusu od 0,5 posto.

DZS iznosi i nekoliko podataka za prvih devet mjeseci, po kojima je ukupno u komercijalni smještaj u tom razdoblju došlo 17,7 milijuna turista ili 4,4 posto više, a porastao je i broj noćenja, za 1,5 posto, na 86,6 milijuna.

Domaći su turisti pri tome ostvarili znatne poraste, od 10 posto s 1,8 milijuna dolazaka i 6,2 milijuna noćenja, dok su porasti od stranih turista nešto manji, od 4 odnosno 1 posto, ali sa 16 milijuna dolazaka i 80,4 milijuna noćenja, čime su zadržali svoj dominirajući udjel u hrvatskom turizmu iznad 90 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of