ZAGREB

DZS: Prosječna plaća za rujan 6.418 kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan iznosila je 6.418 kuna, što je nominalno 3,6, a realno 2,8 posto više nego za rujan prošle godine, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na kolovoz prosječna isplaćena neto plaća za rujan nominalno je niža za 0,3, a realno za 1,1 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.448 kuna, a najniža u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, 4.233 kune.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za rujan iznosila je 5.539 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za rujan iznosila je 8.693 kune, što je realno 1,7 posto manje nego za kolovoz. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća bila realno viša 3,2 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za rujan iznosila 38,47 kuna, a bruto 52,11 kuna.

U rujnu je prosječna neto satnica tako bila za pet posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini niža za 0,4 posto.

Bruto satnica je na mjesečnoj razini bila viša za 4,3 posto, a na godišnjoj niža za 0,1 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater