ZAGREB

DZS: Promet industrije porastao 28,7 posto na godišnjoj razini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukupni promet industrije bio je u srpnju 28,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji lipanj porastao za 0,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u usporedbi s istim mjesecom 2021. porastao na domaćem tržištu za 31,7 posto, a na nedomaćem za 20,9 posto.

U odnosu na lipanj ove godine, u srpnju je taj promet na domaćem tržištu porastao za 2,8 posto, dok je na nedomaćem tržištu pao  za 7,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 73 posto. Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 28,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 27,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 21 posto i kapitalnih proizvoda za 13,4 posto.

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

U siječnju lani je ostvaren najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.  

U svibnju je taj promet bio 24,3 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u lipnju za 27,8 posto veći nego u lipnju lani.

Na mjesečnoj razini, pak, po industrijskim grupacijama u srpnju je u usporedbi sa lipnjem za najvećih 4,9 posto porasla prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije manja za 25,6 posto, kapitalnih proizvoda za 2,1 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of