ZAGREB

Dolar prema košarici valuta pao nakon tri tjedna rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon tri tjedna rasta, jer je američka središnja banka poručila da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč mogućem jačanju inflacije.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,9 posto, na 92,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,95 posto, na 109,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, za 1,2 posto, pa je cijena eura skočila na 1,1900 dolara.

Nakon tri tjedna rasta, dolarov indeks pao je nakon poruka iz središnje američke banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč mogućoj povišenoj inflaciji.

Predsjednik Feda Jerome Powell u nekoliko je navrata prošloga tjedna ponovio da će rast cijena ove godine vjerojatno biti privremen i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice, čije kretanje investitori prate radi daljnjih smjernica u vezi budućih kretanja tečaja dolara, skliznuli na najniže razine u dva tjedna, oko 1,6 posto.

Krajem ožujka ti su prinosi dosegnuli najviše razine u posljednjih 14 mjeseci, 1,776 posto, pod utjecajem niza snažnih pokazatelja iz američkog gospodarstva koji su potaknuli bojazni od jačanja inflacije, a time i povećanja kamata Feda.

No, prošloga su tjedna prinosi pali, pa je dolar oslabio.

"Ukratko, zamah dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu splasnuo je, baš kao što je splasnuo i val prodaja obveznica”, rekao je Kit Juckes, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Dolarov indeks dosegnuo je krajem ožujka najviše razine u gotovo pet mjeseci od 93,439 bodova, zahvaljujući jačem oporavku američkog gospodarstva od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih gospodarstava u svijetu, ponajprije europskog.

Međutim, posljednji podaci pokazuju da se i gospodarstvo eurozone počinje oporavljati, unatoč poteškoćama sa cjepivom i 'zatvaranju' niza europskih zemalja kako bi suzbile treći val širenja koronavirusa.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna euro znatno ojačao u odnosu na američku valutu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater