ZAGREB

Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 91,96 bodova, a u jednom se trenutku probio i iznad 92 boda, po prvi put od kraja studenoga prošle godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1,6 posto, na 108,30 jena, najvišu razinu u devet mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 1,3 posto, na 1,1915 dolara, najnižu razinu u tri mjeseca.

Jačanje dolara posljedica je nastavka rasta prinosa na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice u petak su u jednom trenutku dosegnuli 1,625 posto, novu najvišu razinu u godinu dana.

U fokusu ulagača bio je dan prije govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella na forumu Wall Street Journala jer se očekivalo da bi mogao najaviti da će Fed nešto poduzeti u vezi prinosa.

No, Powell nije pokazao zabrinutost u vezi vala prodaja obveznica i posljedičnog skoka njihovih prinosa. Rekao je da val prodaja obveznica nije kaotičan niti će vjerojatno podići dugoročne kamate tako visoko da bi Fed možda morao jače intervenirati.

Powell je ujedno ponovio da je Fed ustrajan u krajnje popustljivoj monetarnoj politici i da će kamatne stope još dugo ostati niske.

"Američki dolar snažno je ojačao nakon Powellovih izjava budući da su mnogi na tržištu, kako mi se čini, očekivali snažnije poruke iz Feda kako bi se zakočilo daljnje jačanje prinosa. No, to se nije dogodilo i dolar je ojačao prema drugim valutama jer se očekuje daljnji rast američkih prinosa", rekao je Neil Jones, direktor u Mizuho Bank.

Podršku dolaru pružili su i bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. U veljači je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 379.000, znatno više nego u siječnju i puno više nego što su analitičari očekivali.

Kako se očekuju i nove poticajne fiskalne mjere, vrijedne oko 1.900 milijardi dolara, ulagači vjeruju da će se američko gospodarstvo brže oporaviti od koronakrize nego ostala, što također ide u prilog jačanju dolara.

Uz to, zbog nesigurnosti na tržištima dionica, splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su utočište za kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

I dolar i jen smatraju se valutama-utočištima u koje investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, no jen obično slabi kada rastu prinosi na američke državne obveznice, dok dolar jača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of