ZAGREB

Dolar prema košarici valuta pao na najniže razine u više od dva mjeseca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala na najnižu razinu u više od dva mjeseca jer je nakon slabih podataka s američkog tržišta rada jasno da Fed neće tako skoro zaoštriti monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,9 posto, na otprilike 90,40 bodova, blizu najniže razine od 26. veljače.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,6 posto, na 108,60 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, za 1,1 posto, pa je cijena eura skočila na 1,2160 dolara.

Vrijednost dolara znatno je pala u petak, nakon objave slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Po podacima američkog ministarstva rada, u travnju je broj zaposlenih porastao za samo 266 tisuća, dok se očekivao rast za gotovo milijun.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzanje oporavka gospodarstva i nastavak rasta potražnje za radnicima. Primjerice, analitičari Goldman Sachsa očekivali su u travnju skok zaposlenosti za 1,3 milijuna.

"Ovo je veliko iznenađenje. Svaku makroekonomsku objavu treba uzeti sa zrncem soli, a ovu mislim da treba uzeti sa stijenom soli", izjavio je glavni ekonomist Goldman Sachsa Jan Hatzius.

Nakon takvih podataka s tržišta rada, jasno je da Fed neće tako skoro mijenjati svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskim razinama i masovno kupovanje državnih obveznica.

„To je samo jedno izvješće, no ono je promijenilo razmišljanje mnogih trgovaca o tome kako se odvija oporavak”, kazao je Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Prije objave izvješća o zaposlenosti špekuliralo se, naime, da bi Fed zbog solidnog oporavka gospodarstva, ali i jačanja inflacije, mogao povećati kamate prije nego što se mislilo.

Na tu je tezu ulagače navela i ministrica financija Janet Yellen, koja je prošloga tjedna kazala da bi možda trebalo podići ključne kamatne stope kako bi se spriječilo pregrijavanje gospodarstva, signalizirajući da se među dužnosnicima počelo raspravljati o promjeni smjera monetarne politike.

No, dužnosnici središnje banke već mjesecima ponavljaju da će jačanje inflacije biti samo privremeno i da je zaposlenost još uvijek daleko od ciljane razine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater