ZAGREB

Dolar prema košarici valuta oslabio sedmi tjedan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, već sedmoga zaredom, što nije zabilježeno posljednjih 10 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,05 posto, na 93,41 bod, nedaleko najniže razine od svibnja 2018. godine.

Pritom je tečaj eura prema dolaru ojačao 0,1 posto, na 1,1785 dolara, pa se kreće blizu najviše razine od svibnja 2018.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara ostao je, pak, na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 105,90 jena.

Slabljenje dolara sedam tjedana zaredom, što je njegov najduži negativni niz u posljednjih 10 godina, posljedica je izuzetno popustljive monetarne politike Feda.

Uz to, američka središnja banka poručila je nedavno da će uvesti nove poticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno, premda je već dosad na financijska tržišta ubrizgala tisuće milijardi dolara i oštro srezala ključne kamatne stope.

Osim toga, ulagači vjeruju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne fiskalne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara.

Do petka nije postignut dogovor, a obje strane poručuju da se stajališta i dalje znatno razlikuju. No, ulagači su uvjereni da će se sporazum postići.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima američko gospodarstvo i nije baš u snažnom zaletu.

Posljedica je to nepopustljivog rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, što neke savezne države navodi na usporavanje procesa ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

Tako je u petak objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 1,76 milijuna, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 milijuna mjesec dana prije.

Trenutno naknadu za nezaposlene prima oko 30 milijuna Amerikanaca i ekonomisti upozoravaju da je oporavak zapošljavanja ključan za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije.

„Ključno je da je nezaposlenost i dalje izuzetno visoka, s obzirom na povijesni prosjek i da broj zaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje raste, a da cjepiva još nema. Političari su obećali dodatnih 1.000 milijardi dolara poticaja. Ako to ne ostvare, bit će to političko samoubojstvo”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

No, zbog Fedova tiskanja novca i golemih fiskalnih poticajnih mjera, nedavno je agencija Fitch smanjila izglede za američki najviši trostruki A rejting sa stabilnih na negativne. Taj je potez, poručila je agencija, uslijedio zbog slabljenja kreditne snage i povećanog deficita SAD-a.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater