ZAGREB

Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećega zaredom, nakon što je američka središnja banka poručila da bi zbog rasta inflacije mogla povećati kamate godinu dana prije nago što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošlog tjedna 1,8 posto, na 92,21 bod, najvišu razinu od polovice travnja.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,5 posto, na 110,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1865 dolara.

Najveći tjedni skok dolarova indeksa u posljednjih 14 mjeseci uslijedio je nakon dvodnevne sjednice Feda, kada se pokazalo da 13 od 18 dužnosnika središnje banke očekuje da će u 2023. godini trebati povećati ključne kamate, i to u dva navrata za po 0,25 postotnih bodova.

To je podržalo američku valutu jer se povećanje kamata nije očekivalo prije 2024. godine.

U priopćenju je Fed naveo da su gospodarski izgledi poboljšani, pa se sada u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 7 posto.

No, povećao je i procjene inflacije u ovoj godini za cijeli postotni bod, na 3,4 posto, premda i dalje tvrdi da će rast inflacije biti privremen.

„Ulje na vatru” dolio je u petak James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Louisu, kazavši da je bio među sedam dužnosnika koji smatraju da će trebati podignuti kamatne stope početkom iduće godine kako bi se obuzdala inflacija.

No, prije podizanja kamata, Fed će najvjerojatnije početi smanjivati program otkupa obveznica.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

A to bi označilo početak zaoštravanja monetarne politike jer sa snažnim oporavkom gospodarstva inflacijski pritisci rastu snažnije nego što se očekivalo.

S druge strane, euro je znatno oslabio prema dolaru jer je prije desetak dana Europska središnja banka (ECB) potvrdila mjere potpore gospodarstvu, unatoč podignutim procjenama inflacije, upozorivši da bi stroži uvjeti financiranja ugrozili oporavak u postpandemijskom razdoblju.

"Američka središnja banka korak je ispred (ECB-a), pa će dolar vjerojatno i dalje imati dobru potporu prema euru", napisali su u analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom