SPLIT

Dodijeljeni ugovori iz Programa ruralnog razvoja teški 3,2 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Splitu potpisala nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja vrijedne više od 3,2 milijuna kuna.

?Radi se o ugovorima u okviru operacije 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" i 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", a upućuju se korisnicima iz sve četiri dalmatinske županije. Riječ je o potporama za mlade poljoprivrednike, male i početnike, za one koji na malom poljoprivrednom gospodarstvu žele razviti novu i drugačiju aktivnost koja život na selu čini vitalnim i atraktivnim, rekle ja ministrica Vučković.

?"Takvih je potpora u ovom programskom razdoblju na području ove županije podijeljeno 1225, a danas smo potpisali i uručili 24 ugovora. Do sada je ukupno na području četiri dalmatinske županije u proteklim godinama iz programa Ruralnog razvoja ugovoreno i dano projekata i potpora u vrijednosti većoj od 2,3 milijardi kuna? od čega je u Splitsko-dalmatinsku županiju otišlo 800 milijuna kuna", kazala je Vučković.

Prema njenim riječima, postoji strateški plan kako potaknuti mlade ljude da preuzimaju poljoprivredna gospodarstva i bave se poljoprivredom. Ministarstvo će ih nastojati poduprijeti kako bi imali dostojan dohodak, približiti ih tržištu, učiniti otpornijim na klimatske promjene, digitalizirati i učinili tu djelatnost jednom od najprivlačnijih.

?Rekla je i da su za ribarske luke na području Splitsko-dalmatinske županije isplaćene potpore od 75 milijuna, a za ribarsku luku Komiža je ustvrdila kako to nije samo strateški projekt za tu županiju nego za cijelu Hrvatsku. S obzirom na rastuće troškove i inflaciju danas je razgovarala sa županom Bobanom o okolnostima i izazovima s obzirom da vrijednost građevinskih troškova značajno premašuje? dodijeljeni iznos, zbog čega će u suradnji sa županijom i drugim tijelima pronaći način da odgovore takvom izazovu.

Župan Blaženko Boban je rekao da su prije potpisivanja novih ugovora održali radni sastanak na kojem su razgovarali o ribarskim lukama na području županije, te o hladnjači koja bi se najvjerojatnije trebala graditi na području Čaporica i gdje će poljoprivrednici moći odlagati svoje proizvode. Posebno ga je razveselila potpora ministrice njihovom objavljenom javnom pozivu vezanom za bušotine i potopne pumpe, odnosno navodnjavanje u kojem će županija sufinancirati OPG- ovce. U tu bi se aktivnost trebalo uključiti i resorno ministarstvo, nastavio je župan Boban, te time povećati financijska sredstva za tu vrstu projekta.

"Veseli me što je našoj županiji od ukupnog iznosa od oko 3,2 milijuna kuna dodijeljeno čak 1,5 milijuna kuna. Na taj način mladi OPG- ovci pokazuju interes za bavljenje poljoprivredom. To je jedan od glavnih segmenata i to najbolje vidimo u ovim kriznim situacijama", izjavio je Boban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of