SPLIT

Ćorić : U travnju prva aukcija premijskog modela poticanja investicija u obnovljive izvore energije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je najavio kako će prvom aukcijom u travnju ove godine u Hrvatskoj početi realizacija premijskog modela poticanja investicija u obnovljive izvore energije (OIE).

"Do kraja travnja u Hrvatskoj mislimo ići s prvom aukcijom u okviru premijskog modela, a ona će se odnositi na instaliranje elektrana nešto manje snage. Nakon toga, po završetku procedura pred Europskom komisijom, mislimo ići s jednom većom  aukcijom. U svakom slučaju, 2020. godina bit će godina kreiranja odnosno godina u kojoj će startati premijski model", rekao je Ćorić u Splitu, gdje sudjelovao na konferenciji "Poslovni sektor za klimatski neutralnu Europu - kako ispuniti ambicije s ciljevima održivog razvoja i Zelenog plana".

Po njegovim riječima, Republika Hrvatska u svim svojim strateškim dokumentima slijedi ciljeve održivog razvoja i Europskog zelenog plana, a to znači da privatni i ostali sektori u društvu trebaju funkcionirati s najvišim okolišnim standardima.

"Republika Hrvatska je kroz svoju Strategiju energetskog razvoja do 2030 godine u potpunosti okrenuta tom smjeru, prije svega kroz afirmaciju obnovljivih izvora energije, ali spremni smo sudjelovati i u ambicioznom cilju energetske neutralnosti do 2050. jer to je smjer u kojem svijet ide i Hrvatska u tom smjeru treba ići", kazao je Ćorić.

Naglasio je kako ponašanje poduzeća u skladu s ciljevima održivog razvoja treba biti dio njihove korporativne kulture u budućnosti. 

Istaknuo je kako su borba protiv klimatskih promjena, protiv onečišćenja zraka i vode, borba za čist okoliš i za održanje bioraznolikosti procesi koji nemaju alternativu.  

"U ovom trenutku na svjetskoj razini ugroženo je oko milijun vrsta. Smatra se da je milijun i prva vrsta čovjek", upozorio je ministar Ćorić.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić je istaknuo kako je iznimno važno biti odgovoran prema okolišu.
"Mi tvrdimo da će uskoro biti jeftinije poštivati ciljeve održivog razvoja, nego to ne raditi", poručio je Majetić na skupu koji su organizirali HUP, UN Global Compact mreža Hrvatska, Ekonomski fakultet, Europski dokumentacijski centar te Europski gospodarski i socijalni odbor kojeg je HUP članica. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater