LONDON

Cijene nafte stabilne iznad 57 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 57 dolara, balansirajući između straha od posljedica epidemije koronavirusa u Kini i nade da će vodeći proizvođači dodatno ograničiti opskrbu kako bi parirali smanjenoj potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,18 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 52,04 dolara.

Trgovci i dalje pokušavaju procijeniti utjecaj epidemije koronavirusa na gospodarstvo i potražnju za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala je prošlog tjedna da će zbog epidemije potražnja za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju pasti na godišnjoj razini, prvi puta od financijske krize 2009. godine, i to za 435 tisuća barela dnevno.

Kina je vodeći uvoznik nafte u svijetu a zbog epidemije ograničena su putovanja, smanjena prerada nafte, mnoge su tvornice zatvorene kako bi se ograničilo širenje virusa i u pojedinim je gradovima uvedena karantena.

Tržišta su ohrabrile mjere kojima središnja banka nastoji ojačati likvidnost a najavljeni su i fiskalni poticaji kako bi se poduprle posustale gospodarske aktivnosti.

Ulagači se istodobno nadaju da će vodeći proizvođači, predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih, uključujući Rusiju, dodatno ograničiti opskrbu kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji i time poduprli cijene.

Od početka godine OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno a njihov sporazum istječe krajem ožujka. Tehnički je odbor OPEC-a početkom mjeseca preporučio da se zbog epidemije koronavirusa opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.

"Tjeskoba koju je prouzročio virus pala je u drugi plan i ulagači su zadovoljni salvom poticajnih mjera središnje banke... Dodatno su raspoloženje poboljšala očekivanja da će savez proizvođača OPEC+ reagirati na strani opskrbe", konstatira Stephen Brennock iz konzultantske kuće PVM.

"Ništa ne traje vječno, kažu, i čini se da su cijene nafte konačno prevladale slabost koja se očitovala špekulacijama s njihovim silaznim trendom", procjenjuje Brennock.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 56,73 dolara, što znači da je bila 87 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater