LONDON

Cijene nafte prekoračile 68 dolara, SAD i Europa ublažavaju koronamjere

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 68 dolara budući da su trgovce ohrabrili ublažavanje mjera u SAD-u i nastojanja Europe da vrati turiste paralelno ubrzanom procjepljivanju građana protiv covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,42 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 65,25 dolara.

Cijene podupiru izgledi povećane potražnje za gorivom nakon što su američke države New York, New Jersey i Connecticut najavile ublažavanje ograničenja, a EU skicirao plan otvaranja za cijepljene strane posjetitelje, rekli su analitičari.

"Trenutni rast cijena predvodi američki benzin, s obzirom na prognoze zdrave potranžnje paralelno izlasku sve više vozača na ceste", rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

"Na jučerašnji rast tržišta dionica nadovezalo se jutros tržište nafte... tržište se danas fokusira na uspješnu provedbu programa cijepljenja u SAD-u i drugim razvijenim zemljama, a ne na razornu snagu zaraze u Indiji i Brazilu", priopćio je Varga.

Ukupan broj zaraženih u Indiji približio se 20 milijuna, nakon što je dnevni broj 12 dana zaredom premašio 300 tisuća. Očekuje se da će širenje zaraze pogoditi potražnju za gorivom u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, nakon Kine.

"Procjene snažne potražnje u drugoj polovini 2021. osiguravaju trgovcima uvjete za podizanje cijena nafte, ne dopuštajući snažnu negativnu reakciju cijena kroz dulje vremensko razdoblje, čak ni u slučaju krize kakva je zahvatila Indiju", rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

U potrazi za daljnjim naznakama rasta potražnje za naftom u SAD-u, trgovci će pratiti tjedna izvješća o zalihama sirove nafte i njezinih proizvoda. Američki institut za naftu (API) objavit će ga danas, a vlada sutra.

Pet analitičara koje je anketirao Reuters procijenilo je u prosjeku da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale u prošlom tjednu za 2,2 milijuna barela.

Stopa iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta porasla je za pola postotnog boda, na 85,9 posto, procjenjuju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 65,09 dolara, što znači da je oslabila 33 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater