LONDON

Cijene nafte porastu na valu slabe ponude i rasta potražnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida 19.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,86 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 36 centi više cijeni, od 110,65 dolara.

Analitičari smatraju da će očekivani dogovor unutar EU-a o zabrani uvoza ruske nafte dodatno smanjiti ponudu i utjecati na rast cijene.

Drugi uzrok rasta cijene je povećanje potražnje za benzinom u SAD-u. Očekuje se da će ceste tijekom vikenda na koji pada blagdan Dana sjećanja u SAD biti najprometnije u zadnje dvije godine, jer sve više vozača kreće na ceste nakon dugotrajnih blokada zbog koronavirusa, unatoč visokim cijenama goriva.

Tu su i napori Pekinga za okončanje karantena u velikim gradovima, što će povećati potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je cijena barela njezinih članica u ponedjeljak vrijedila 115,95 dolara i poskupila 1,26 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater