LONDON

Cijene nafte iznad 69 dolara, trgovci čekaju OPEC+

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 69 dolara u očekivanju sastanka vodećih proizvođača i njihove procjene o potencijalnom utjecaju nove varijante koronavirusa na potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 26 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,13 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 65,82 dolara.

Trgovci ovih dana pozorno prate vijesti o novoj, potencijalno vrlo zaraznoj varijanti koronavirusa omnikron, koja je potaknula vlade da ponovo postrože epidemiološke mjere kako bi zaustavile njezino širenje. Zbog te reakcije tržištem se proširila zabrinutost za potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici okupili su se danas kako bi utvrdili proizvodnu politiku i odlučili hoće li na tržište pustiti dodatnih 400 tisuća barela nafte dnevno, kao što je planirano, ili će ograničiti opskrbu.

Grupa je u kolovozu, rujnu, listopadu i studenome povećavala proizvodnju za 400 tisuća barela, postupno normalizirajući opskrbu nakon rekordnih ograničenja u pandemijskoj 2020. godini.

Omikron im je zakomplicirao posao pa su izvori u grupi objavili različite prognoze o ishodu razgovora, kazavši da bi proizvođači u siječnju mogli obustaviti povećanje opskrbe, povećati je kao što su planirali ili je smanjiti.

Jeffrey Halley iz OANDA-e drži da će OPEC+, s obzirom na nagli pad cijena i na nesigurnost koju je prouzročio omikron, napraviti pauzu u postupnom povećanju proizvodnje. "To bi moglo malo stabilizirati naftna tržišta", dodao je Halley.

Strah od utjecaja omikrona na potražnju pojačan je nakon što je prijavljen prvi slučaj u SAD-u.

U takvim je uvjetima zamjenik američkog ministra energetike David Turk rekao da bi administracija predsjednika Joea Bidena mogla prilagoditi datume najavljenog puštanja u promet nafte iz strateških rezervi ako cijene na tržištima znatno padnu.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 71,63 dolara, što znači da je poskupio 62 centa u odnosu na prethodni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater