LONDON

Cijena nafte porasla za dolar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nafta je u utorak porasla za jedan dolar po barelu, obrnuvši prijašnji pad, nakon što je Rusija izvijestila da je izvoz nafte u Europu preko naftovoda Družba obustavljen od početka kolovoza, što je izazvalo zabrinutost zbog ograničene ponude.

Ruska energetska kompanija Transneft priopćila je da je Ukrajina obustavila protok nafte jer su zapadne sankcije onemogućile plaćanje tranzitnih naknada iz Moskve.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je za 92 centa, na 97,57 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 dolara višoj cijeni, od 91,79 dolara.

Do vijesti o Družbi, rastuća očekivanja da će recesija smanjiti potražnju za naftom neutralizirala su brigu oko ponude.

Tržište nafte također je osjetilo utjecaj pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma koji bi omogućio veći izvoz iranske nafte.

Europska unija u ponedjeljak je iznijela "konačni" tekst za oživljavanje sporazuma s Iranom iz 2015. Visoki dužnosnik EU-a rekao je da se konačna odluka o prijedlogu, koji treba odobrenje SAD-a i Irana, očekuje u roku od "nekoliko tjedana".

Razgovori su se vukli mjesecima bez dogovora.

Iranski izvoz sirove nafte za najmanje je milijun barela dnevno ispod razine iz 2018. godine kada je tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump izašao iz nuklearnog sporazuma, tako da bi sporazum mogao omogućiti znatno povećanje opskrbe.

Cijena nafte je skočila početkom ove godine jer je ruski rat u Ukrajini povećao zabrinutost za opskrbu, pri čemu je cijena na londonskom tržištu u ožujku dosegnula oko 139 dolara, gotovo na najvišoj razini u povijesti.

Cijena nafte na londonskom tržištu u petak je pala na čak 92,78 dolara, najniže od veljače, budući da je u četvrtak upozorenje središnje engleske banke o dugotrajnom padu povećalo očekivanja manje potrošnje goriva.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 100,78 dolara, što znači da je porastao 77 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum