OPATIJA

Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa.

Butković je ustvrdio je da je pandemija ubrzala procese digitalizacije i ukazala na dinamičnost radnog procesa.

"Za rad online nužno je osigurati internet velikih brzina pa planiranim zakonodavnim okvirom nastojimo smanjiti administrativne prepreke za razvoj i izgradnju informatičke i komunikacijske infrastrukture", rekao je ministar.

Vlada je po njegovim riječima prepoznala izazov razvoja brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa i donijela nacionalni širokopojasni plan, dijelovi kojega su okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne infrastrukture i nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture, u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. 

Na konferenciji za novinare pred otvaranje skupa, predsjednik MIPRO-a Vedran Mornar ustvrdio je da je ideja te udruge promovirati tehnologije. Samo novim tehnologijama i reindustrijalizacijom možemo osigurati prosperitet zemlje, naveo je, ocjenjujući da je pandemija pokazala da "malo pretjerana orijentacija na turizam možda nije najsretnija". 

Predsjednik programskog odbora skupa i potpredsjednik MIPRO-a akademik Karolj Skala naveo je da je program ove godine usmjeren u skladu s osnovnim strateškim odrednicama EU-a, Svjetskog gospodarskog foruma i hrvatskih strateških usmjerenja vezanih uz reindustrijalizaciju.

Važno je pratiti dramatične promjene su svijetu vezane uz razvoj tehnologije, rekao je. 

Ustvrdio je da je pragmatično pripremiti se za pametno gospodarstvo koje se oslanja na zelene tehnologije i nove paradigme. MIPRO želi i dalje promovirati nove ICT tehnologije i pomoći u razvoju i transferu prema gospodarstvu, zaključio je.

 Na ovogodišnjem skupu sudjeluje 12 pozvanih predavača, a izložit će se 293 rada 753 autora iz 37 zemalja, rekao je Skala. 

 Slogan ovogodišnjeg skupa je "ICT u pametnim i zelenim digitalnim ekosustavima". Skup traje do 27. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini