WASHINGTON

Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.

U prošlom je tjednu 778 tisuća američkih građana podnijelo zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, što je 30 tisuća više nego u tjednu ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada, objavljeni u srijedu.

Njihov je broj ipak daleko manji nego krajem ožujka, na vrhuncu prvog vala pandemije, kada je u tjedan dana čak 6,867 milijuna građana zatražilo isplatu naknada. Oko 80 posto privremeno otpuštenih u ožujku i travnju ponovo je zaposleno, navodi Reuters.

Poboljšanje na tržištu rada, koje se prelilo na šire gospodarstvo kroz robusnu potrošnju kućanstava, poduprle su izdašne mjere vlade za ublažavanje posljedice krize, ukupne vrijednosti veće od 3.000 milijardi dolara.

Od ukupno 22,2 milijuna radnih mjesta izgubljenih u ožujku i travnju dosad je, ipak, nadoknađen tek 12,1 milijun, podsjeća Reuters.

Najveće svjetsko gospodarstvo pogođeno je novim valom koronavirusne zaraze, uz više od 100 tisuća novozaraženih dnevno od početka studenoga. Ukupno je koronavirusom u SAD-u zaraženo više od 12 miijuna ljudi.

Više od 257 tisuća građana umrlo je od covida-19 a snažno raste i broj hospitaliziranih, prisilivši vlasti na opetovano uvođenje mjera ograničenja u gospodarstvu i društvenom životu.

Odvojeno je u srijedu ministarstvo trgovine u drugoj procjeni o BDP-u potvrdilo da je američko gospodarstvo u trećem kvartalu na godišnjoj razini poraslo za 33,1 posto, nakon pada za 31,4 posto u drugom kvartalu, najsnažnijeg od 1947. godine kada je vlada počela voditi evidenciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom