LONDON

Britanija mora dogovoriti 'zračne mostove', poručuju kompanije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o 'zračnim mostovima' kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.

U pismu premijeru Borisu Johnsonu kompanije upozoravaju da će 14-dnevna karantena za sve putnike koji slete u Veliku Britaniju imati ozbiljne gospodarske posljedice, navodi BBC u izvješću objavljenom u nedjelju.

Pismo su potpisali čelnici kompanija poput EasyJeta, Tuija, Jeta2 i Virgin Atlantica i udruženja, uključujući Airlines UK, Britansku gospodarsku komoru, Udrugu za ugostiteljstvo i proizvodnju u V. Britaniji Made UK. 

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel najavila je prošlog petka da će mjera obavezne karantene stupiti na snagu 8. lipnja. Vlada je svjesna da će promjene biti teške za turistički sektor, kazala je Patel, najavljujući suradnju s kompanijama na pronalažnju rješenja.

Naglasila je i da će vlada analizirati odluku svaka tri tjedna. 

Kompanije pak smatraju da bi London trebao ublažiti mjere za putnike iz zemalja niskog rizika, tražeći od vlade diferencirani pristup.

'Zračni mostovi' oslobodili bi obaveze 14-dnevne karantene posjetitelje iz zemalja s niskim stopama korovirusne infekcije.

"Alternativa uključuje rizik velike štete u arterijama britanske trgovine i opskrbnim lancima ključnih sektora i gura Britaniju u ulogu promatrača dok druge zemlje počinju razgovore o otvaranju granica", stoji u pismu.

Neke zrakoplovne tvrtke najavile su da od ljeta planiraju povećati broj letova a neke upozoravaju da će zbog dvotjedne karantene mnogi odustati od putovanja, naglašavajući da će vlada teško provesti mjeru u djelo.

Tako je čelnik Ryanaira Michael O'Leary nedavno je za BBC ustvrdio da je plan o 14-dnevnoj karanteni "idiotski i neprovediv".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini