MADRID

Boooking.com pod istragom španjolskog regulatora za tržišno natjecanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolski regulator za tržišno natjecanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio pokušava li digitalna platforma Booking.com istisnuti konkurenciju online putničkih agencija u rezervaciji hotelskog smještaja.

Istraga je pokrenuta temeljem dvije pritužbe koje su podnijeli Španjolsko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridska udruga hotelijera, objavila je u ponedjeljak agencija za zaštitu tržišnog natjecanja CNMC.

Udruge tvrde da je Booking.com hotelima u Španjolskoj nametnuo nepravedne uvjete i primijenio mjere koje mogu imati učinak istiskivanja drugih online putničkih agencija i online prodajnih kanala.

"Mi stvarno želimo da se ta praksa okonča", rekao je Reutersu predsjednik AEDH-a Manuel Vegas.

Regulator je objavio da postoje „opravdani razlozi" za sumnju da je platforma možda prekršila španjolske zakone o tržišnom natjecanju i članak 102. Ugovora o funkcioniranju EU-a koji tvrtkama zabranjuje zlouporabu dominantnog položaja na tržištu, navodi se u priopćenju.

Neke od spornih praksi možda predstavljaju zlouporabu dominantnog položaja Booking.coma u odnosu na konkurentske brokerske usluge koje hotelima nude razne online agencije, tumače u CNMC-u.

Dodaju i da je Booking.com možda iskorištavao španjolske hotele koji o njemu financijski ovise, ne navodeći primjere spornih praksi.

CNMC će istražiti slučaj tijekom idućih 18 mjeseci i saslušati argumente obje strane. Ako utvrdi da je prekršen zakon, Booking.com bi se mogao suočiti s novčanom kaznom u rasponu od 100.000 eura do više od 10 milijuna eura po prekršaju.

Madridsko udruženje hotelijera nije odmah odgovorilo na Reutersov upit da komentira vijest o pokretanju istrage.

Iz Booking.coma je priopćeno da će surađivati ??sa CNMC-om u istrazi kako bi odgovorili na sva pitanja u vezi s poslovanjem u Španjolskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater