CANBERRA

Australija vodeći izvoznik fosilnih goriva, igra veliku ulogu u klimatskim promjenama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australija je postala najveći izvoznik ugljena i plina u svijetu a paralelno raste i njezin doprinos globalnim klimatskim promjenama, zaključak je istraživanja sveučilišta New South Walesa, objavljenog u četvrtak.

Između 2018. i 2019. australski izvoz fosilnih goriva porastao je 4,4 posto, pokazuje izvješće pod naslovom "Klimatska tranzicija".

U 2019. emisija štetnih plinova iz australskog izvoza fosilnih goriva bila 1,4 puta veća od emisije u Njemačkoj, naglašava autor istraživanja profesor Jeremy Moss.

Prošlogodišnja je emisija bila također 1,4 puta veća od ukupne emisije ugljičnog dioksida izazvane velikim požarima, pokazuje izvješće.

U 2018. godini emisija iz australskog izvoza odgovarala je nešto više od jedne gigatone ugljičnog dioksida, navodi Moss u razgovoru za njemačku novinsku agenciju dpa. 

Njegovo izvješće temelji se na vladinim podacima o emisiji stakleničkih plinova.

Prošle su godine samo Rusija i Saudijska Arabija bile ispred Australije po zagađenju povezanom s izvozom fosilnih goriva.

Unatoč tvrdnjama konzervativne vlade da emisija štetnih plinova minimalno utječu na klimu, „Australija zapravo u velikoj mjeri pridonosi globalnim klimatskim promjenama“, zaključak je izvješća.

Ogromna emisija povezana s izvozom fosilnih goriva nije uračunata u australski proračun ugljika, propisan UN-ovim klimatskim obvezama, podsjeća Moss.

Stoga Australija ne preuzima odgovornost za utjecaj tih emisija na globalnoj razini, upozorava.

Međunarodna zajednica mora postići sporazum o ograničenju eksploatacije fosilnih goriva kako bi stala na kraj neobuzdanom izvozu. Subvencije sektoru treba ukinuti i postupno ugasiti proizvodnju kako bi se ostvarili ciljevi o zaštiti klime, preporuka je izvješća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini