WASHINGTON

Amerikance ove zime čekaju veći troškovi grijanja – ministarstvo energetike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američka će kućanstva ove zime plaćati veće cijene grijanja nego u prošloj sezoni zbog naglog skoka cijena energenata, procijenilo je ministarstvo energetike.

Cijene energije naglo su porasle u cijelom svijetu, uzrokujući probleme u opskrbi u velikim gospodarstvima poput Kine i Indije.

SAD je zasada pošteđen, iako su cijene energenata, u rasponu od prirodnog plina do lož-ulja, porasle na najviše razine u više godina i bit će ozbiljan udarac financijama kućanstva kako temperature budu padale.

"Otkako je završila faza najdubljeg pada gospodarskih aktivnosti, po našoj procjeni, potražnja za energijom općenito raste snažnije od ponude", konstatirao je u priopćenju vršitelj dužnosti čelnika uprave za energetiku Steve Nalley.

"To dinamika podiže cijene energije u cijelom svijetu", dodao je Nalley.

Gotovo polovina američkih kućanstava grije se na prirodni plin i u ministarstvu procjenjuju da će njihovi prosječni troškovi grijanja u razdoblju od listopada do ožujka biti 30 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Kućanstva su prošle zime grijanje na plin plaćala u prosjeku 573 dolara, što je daleko jeftinije od ostalih značajnih energenata, ali cijene plina proteklih su mjeseci snažno porasle zbog nestašice na područjima poput Kine i Europe, izazvane uzletom potražnje nakon pandemijske krize.

SAD izvozi tek djelić proizvedenog prirodnog plina zbog ograničenog prostora u terminalima za ukapljeni prirodni plin (LNG), napominje Reuters.

Struja je primarni izvor grijanja kućanstva u SAD-u i koristi je njih oko 40 posto. Skuplja je od prirodnog plina i kućanstva bi ove godine grijanje na struju trebala izdvojiti u prosjeku 1.268 dolara, procjenjuju u ministarstvu, ali će njezina cijena biti tek šest posto veća nego prošle zime.

Lož-ulje i propan za grijanje koristi samo oko devet posto kućanstava i ona će biti najteže pogođena, s obzirom na procijenjeni rast prosječnih troškova grijanja za 54 odnosno 43 posto u odnosu na prošlu zimu, izvijestilo je ministarstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini