WASHINGTON

Američko gospodarstvo u drugom kvartalu očekuje dvoznamenkasti pad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Američko gospodarstvo u drugom bi se kvartalu trebalo smanjiti 11 posto, pokazuje najnovija procjena ugledne neprofitne organizacije koja okuplja nekadašnje dužnosnike Kongresa i središnje banke. 

To bi odgovaralo padu BDP-a na godišnjoj razini od 38 posto, izračunali su u Odboru za odgovorni savezni proračun (CBO).

Početkom travnja CBO je procijenio da će najveće svjetsko gospodarstvo u drugom tromjesečju pasti "najmanje sedam posto odnosno najmanje 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine".

CBO je neprofitna organizacija koju čine nekadašnji čelnici odbora za proračun Zastupničkog doma i Senata iz republikanskih i demokratskih redova, nekadašnji dužnosnici središnje banke i vladinog ureda za reviziju. 

Prema njihovoj procjeni, objavljenoj u utorak, oporavak gospodarstva trebao bi započeti u drugoj polovici godine budući da se gospodarska aktivnost polagano pokreće a bojazni potaknute pandemijom jenjaju.

Gospodarstvo će izgubiti oko 26 milijuna radnih mjesta u usporedbi sa četvrtim tromjesečjem prošle godine, procjenjuju u CBO-u, predviđajući "najizrazitije pogoršanje" na tržištu rada od 30-ih godina prošlog stoljeća.

Oporavak tržišta rada bit će spor i stopa nezaposlenosti trebala bi se po njihovoj procjeni zadržati na 8,6 posto do četvrtog tromjesečja 2021.godine.

"Očekuje se da će određeni stupanj održavanja razmaka ostati na snazi do kraja trećeg kvartala 2021. godine, što će djelomično ograničavati poslovnu aktivnost i potražnju za radnicima", ističu u CBO-u.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom