WASHINGTON

Američke tvrtke traže državne poticaje za gradnju tvornica čipova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skupina američkih proizvođača čipova pozvala je u četvrtak predsjednika Joea Bidena da osigura „značajna financijska sredstva za poticaje za proizvodnju poluvodiča“ u paketu poticaja za oporavak gospodarstva od koronakrize.

Čipovi se uglavnom proizvode u zemljama poput Tajvana i Južne Koreje koje danas dominiraju u tom sektoru.

Američki je udio u proizvodnji poluvodiča pao s 37 posto u 1990. na današnjih 12 posto, ističe u pismu Bidenu Udruženje industrije poluvodiča, koje su, među ostalim potpisali direktori Intela, Qualcomma, Micron Technologyja i Advanced Micro Devicesa (AMD).

„Glavni je razlog (tog pada) što vlade naših globalnih konkurenata nude značajne poticaje i subvencije kako bi privukle nove proizvodne pogone za poluvodiče, dok SAD to ne čini“, piše udruženje.

Kongres je prošle godine odobrio potporu za proizvodnju čipova i istraživanje poluvodiča, no još nije odlučio koliko je novca spreman potrošiti.

Proizvođači čipova pozivaju predsjednika Bidena da potpora bude pružena u obliku bespovratne pomoći ili poreznih olakšica.

„Vaš kabinet ima povijesnu priliku da u suradnji s Kongresom financira te inicijative kako bi bile pretočene u stvarnost", poručili su predsjedniku.

"Smatramo da treba poduzeti smione mjere kako bismo odgovorili na izazove s kojima se suočavamo. Ako ništa ne poduzmemo, platit ćemo visoku cijenu", naglasili su.

Njihovo pismo vremenski se poklopilo s globalnom nestašicom čipova koja je zaustavila rad tvornica Ford Motora i General Motorsa. Izvršni direktori automobilskih divova predviđaju da će ih to stajati milijarde dobiti.

Nestašicu čipova osjećaju i kupci popularnih igraćih konzola kao što su Microsoftov Xbox i Sonyjev Playstation, dodaje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of