ZUERICH

Adecco s nižim prihodima na kraju 2019. zbog slabe industrije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarska kompanija za posredovanje u zapošljavanju Adecco izvijestila je u srijedu o nižim prihodima u četvrtom tromjesečju 2019. zbog pada aktivnosti u industriji koji je zakočio tempo zapošljavanja.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Adecco je poslovao s neto dobiti od 256 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije zabilježio je neto gubitak od 112 milijuna eura.

Prihodi su mu pali tri posto, na 5,96 milijardi eura.

Glavobolju im zadaju slabi rezultati u odjelu za zapošljavanje radnika širokog spektra kvalifikacija, od industrije, preko skladišta do ureda, ponajprije zbog slabljenja industrijskih aktivnosti u zemljama poput Njemačke i Francuske.

Njemačka industrija trpi negativne posljedice američko-kineskog trgovinskog sukoba a u idućim mjesecima vjerojatno će bilježiti pad izvoza zbog epidemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u veljači.

Francusko se pak gospodarstvo neočekivano smanjilo u posljednjem tromjesečju prošle godine zbog prosvjeda protiv nepopularne mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona.

Slabašan tempo zapošljavanja nastavljen je i na 2020., navode u Adeccu, čiji su prihodi u siječnju pali pet posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje prilagođeno za radne dane i promjene valutnih tečajeva. Sličan trend očekuje se i u veljači, dodaju.

"Daljnje usporavanje na početku 2020. zrcali kontinuiranu neizvjesnost u globalnoj ekonomiji, kao i prosvjede u Francuskoj i predstojeće regulatorne promjene u Velikoj Britaniji", priopćio je Adecco.

"Uprava ima na umu moguće prekide lanaca opskrbe u industriji zbog epidemije novog koronavirusa u Aziji i pozorno prati situaciju", stoji u priopćenju.

Adeccov konkurent Randstad također je izvijestio o 3-postotnom padu prihoda u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, pod pritiskom smanjenja aktivnosti u Njemačkoj i Nizozemskoj. U siječnju prihodi su mu smanjeni tri do četiri posto.

Prihodi ManpowerGroupa smanjeni su u istom razdoblju dva posto kada se isključe promjene valutnih tečajeva, zbog "izazovnog“ europskog okruženja. U prvom tromjesečju 2020. očekuju njihovu stagnaciju ili isti postotni pad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater