MANILA

ADB snizio prognoze rasta azijskih gospodarstava u razvoju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Azijska razvojna banka (ADB) snizila je u srijedu procjene rasta azijskih gospodarstava u razvoju u 2022. i 2023. u uvjetima usporavanja svjetskog gospodarstva, inflatornih pritisaka i strože monetarne politike vodećih gospodarstava svijeta.

ADB sada očekuje da će azijska gospodarstva u razvoju, uključujuči Kinu i Indiju porasti u ovoj godini 4,3 posto, snizivši procjenu iz srpnja za 0,3 postotna boda.

U 2023. aktivnost bi trebala porasti 4,9 posto, također za 0,3 postotna boda slabije no što je ADB prognozirao u srpnju.

U travnju banka je za 2022. i 2023. prognozirala rast aktivnosti za nešto više od pet posto.  

"Od travanjskih Prognoza za Aziju u razvoju ojačali su razni nepovoljni faktori", kazao je glavni ekonomist ADB-a Albert Park.

"Agresivnije pooštravanje (monetarne politike) američkog Feda i drugih središnjih banaka smanjuje globalnu potražnju i trese financijska tržišta", dodao je Park.

Izrazitiji pad aktivnosti na svjetskoj aktivnosti ozbiljno bi potkopao potražnju za izvozom iz te regije, objasnio je.

Kinesko gospodarstvo vjerojatno će ove godine porasti za 3,3 posto, za 0,7 postotnih bodova slabije no što je banka prognozirala u srpnju. U 2023. akivnost bi trebala osjetno ubrzati, na 4,5 posto. U srpnju ADB je Kini u idućoj godini prognozirao rast po stopi od 4,8 posto.

Izgledi za podregije u ovoj godini i dalje su mješoviti, pa bi tako jugoistočna Azija i središnja Azija trebale rasti brže no što je ADB do sada prognozirao, za 5,1 odnosno za 3,9 posto.

Južna Azija trebala bi pak porasti 6,5 posto, slabije no što je banka do sada očekivala, unatoč sniženoj prognozi za Indiju i gospodarskoj krizi u Šri Lanki.

Zajmodavac sa sjedištem u Manili istodobno je povisio procjene inflacije, budući da poremećaji u opskrbi kontinuirano potiču rast cijena hrane i goriva.

Tako bi prosječna inflacija u Aziji u razvoju u ovoj godini trebala dosegnuti 4,5 posto i biti viša za 0,3 postotna boda no što je ADB očekivao u srpnju. U 2023. rast cijena trebao bi usporiti na 4,0 posto, procjenjuje ADB. Srpanjska prognoza pokazivala je 3,5-postotni rast cijena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom