mnogi će biti razočarani

Naručujete s AliExpressa, Temua i Sheina? EU sprema neugodno iznenađenje

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Europska unija radi na planovima koji predviđaju uvođenje carina na jeftine proizvode kupljene preko kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, izvijestio je u srijedu Financial Times (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore.

Prema važećim propisima EU-a, pošiljke kupljene online u zemljama izvan EU-a ne podliježu carini ako im vrijednost ne prelazi 150 eura.

Europska komisija predložit će do kraja mjeseca ukidanje tog limita, piše FT.

Kupcima u EU stigle su lani iz svijeta dvije milijarde pošiljki deklarirane vrijednosti manje od 150 eura, utvrdila je Komisija, dodajući da "velika količina robe u e-trgovini testira carinska ograničenja".

EU je raspravljao o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je Komisija predložila u svibnju 2023., a sada bi mogao ubrzati postupak kako bi suzbio val jeftinog uvoza, nagađa FT.

Kritičari Sheina i Temua u Sjedinjenim Državama već su se požalili da kompanije koriste carinska izuzeća kako bi potkopale konkurenciju i izbjegle carinske preglede proizvoda.

Takva praksa pomaže dvjema tvrtkama da kupcima diljem svijeta nude haljine po cijeni od samo osam dolara i pametne satove za 25 dolara, primjećuje Reuters.

"U potpunosti podržavamo nastojanja predlagatelja zakona da izmijene de minimis uredbu", rekao je glasnogovornik Sheina.

Iz Alibabe, matične tvrtke AlliExpressa, nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju FT-ovo izvješće, a odgovor nije stigao ni iz Temua ni iz Europske unije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter