SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze blago porasle uoči odluka BOE

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnog dana, dok ulagači čekaju odluke čelnika britanske središnje banke (BoE).

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg pada.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,02 posto, na 8.205 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 18.128 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.588 bodova.

U fokusu ulagača bit će danas sjednica čelnika britanske središnje banke. Ne očekuje se smanjenje kamatnih stopa, premda se inflacija u Britaniji postupno ublažava.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata britanske središnje banke na sjednici u kolovozu.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule su, pak, između 0,1 i 0,6 posto.

Jučer je MSCI azijski indeks dosegnuo najvišu razinu u dvije godine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, koje podržava euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije.

„Činjenica je da sve na tržištima ovisi o rastu kompanija povezanih s razvojem umjetne inteligencije, a kako trenutno nema značajnijih rizika, manje je otpora rastu burzovnih indeksa”, objašnjava Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

No, jutros su burzovni indeksi blago pali jer nema vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica i jer se jučer zbog praznika nije radilo na Wall Streetu, pa ulagačima nedostaju smjernice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter