ekonomska korist

Njemačka će od Eura uprihodovati više od dvije milijarde eura

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

"Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti", ističe se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

Navodi se i da nogometno natjecanje europskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo.  Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Gledajući povijesne rezultate, prihodi od UEFA Europskog prvenstva pokazuju konstantni rast, 

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 milijuna eura, 1996. godine u Engleskoj prihodi su porasli na 147,3 milijuna eura, (...) 2008. godine, uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, prihodi su dosegnuli 1,35 milijardi eura, na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021., unatoč izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter