SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze na putu tjednog gubitka

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno, pri čemu su indeksi blago pali i tako povećali gubitke na tjednoj razini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto i na putu je tjednog gubitka od oko 1,5 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,08 posto, na 8.156 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 18.229 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 7.635 bodova.

Cijene dionica najviše su pale na burzi u Parizu jer su ulagači nesigurni zbog previranja na francuskoj političkoj sceni nakon što je predsjednik Emmanuel Macron zbog poraza na izborima za Europski parlament raspisao nove izbore za francuski parlament.  

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju. U Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,3 i 0,7 posto.

Nikkei indeks ojačao je nakon što su čelnici japanske središnje banke na redovnoj sjednici odlučili ostaviti kamatne stope nepromijenjene.

To se i očekivalo, no ulagače je ugodno iznenadila odluka središnje banke da će tek idućeg mjeseca objaviti planove o otkupu obveznica na tržištu, dok su analitičari očekivali da će već ovoga mjeseca početi na taj način stezati monetarnu politiku.

Na kineskim burzama vlada, pak, nesigurnost jer je Europska komisija uvela dodatne carine na uvoz kineskih električnih vozila, a ulagači se plaše i dodatnih trgovinskih napetosti između EU-a i Kine, kao i SAD-a i Kine.

I na većini ostalih burzi u regiji cijene su dionica jutros pale jer će, po svemu sudeći, američka središnja banka zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Fed je, naime, u srijedu objavio procjene prema kojima bi do kraja godine kamatne stope smanjio samo jednom jer je inflacija u SAD-u i dalje znatno viša od njegove ciljane razine od 2 posto.

Donedavno se očekivalo da će Fed smanjiti kamate u ovoj godini u tri navrata.

Novi rekordi na Wall Streetu nisu impresionirali

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni jučerašnji novi rekordi na Wall Streetu. Doduše, Dow Jones indeks oslabio je 0,17 posto, no S&P 500 ojačao je 0,23, a Nasdaq 0,34 posto.

Nakon četiri dana rasta, S&P 500 i Nasdaq dosegnuli su nove rekordne razine.

Pritom su najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, u prosjeku oko 1,5 posto.

Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica Broadcoma, koja je poskupila više od 12 posto, nakon što je taj proizvođač čipova podigao prognoze svojih prihoda, a znatno je porasla i cijena dionice Nvdije, za 3,5 posto.

Nešto veći cjenovni skok imala je i dionica Tesle, za 2,9 posto, nakon što su dioničari te kompanije odobrili Elonu Muska kompenzacijski paket od 56 milijardi dolara.

"I dalje je to uglavnom priča o tehnološkim dionicama, jer kada gledate šire tržište, ne vidite sudjelovanje koje biste željeli vidjeti na zdravijem tržištu", kaže Paul Nolte, analitičar u tvrtki Murphy & Sylvest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter