Strateška radionica

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

| Autor: Portal Novi list
(Foto: HGK)

(Foto: HGK)


Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt poslovnih strategija u svijetu.

Međutim, da hrvatske tvrtke nisu dovoljno prilagođene izazovima kibernetičke sigurnosti pokazalo je istraživanje Hrvatske gospodarske komore provedeno na više od 200 tvrtki. Rezultati istraživanja predstavljeni su na prvoj, strateškoj radionici Akademije kibernetičke sigurnosti HGK.

Primjerice, iako je Zakon o kibernetičkoj sigurnosti donesen u veljači ove godine prepoznao dobavne lance kao ključni aspekt upravljanja kibernetičkom sigurnošću, čak 7 od 10 tvrtki nema nikakvu provjeru dobavnih lanaca na kibernetičke prijetnje i isto toliko ih navodi da nemaju plan i proceduru postupanja s incidentima.

"Incident s kibernetičkom sigurnošću može devastirati cijeli ekosustav, paralizirati gospodarstvo i društvene aktivnosti. Važno je to jače osvijestiti jer prema našoj anketi više od polovice ispitanih tvrtki ne educira sustavno zaposlenike o kibernetičkim rizicima.

To reflektira nedovoljan doživljaj ozbiljnosti prijetnji, i nedovoljnu pripremljenost tvrtki na sve složenije zahtjeve za kibernetičkom sigurnosti i strože regulative.

Budući da se obuhvat tvrtki obveznica prilagodbe tim zahtjevima naglo udvostručio s NIS2, naš je cilj, a i dužnost osnažiti gospodarstvo za otpornost i konkurentnost u svjetlu ovog rastućeg izazova," rekao je uvodno Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

Prema anketi HGK, NIS2 Direktiva obuhvaća 37 posto ispitanih tvrtki, dok je NIS1 zahvaćala tek 15 posto. Tri četvrtine ispitanih su mala i srednja poduzeća koja će se morati uskladiti s novim propisima. Uspostava odgovarajuće minimalne razine sigurnosti za mnoge tvrtke će zahtijevati znatne financijske i ljudske resurse.

"Značajan je broj tvrtki u Hrvatskoj specijaliziranih za kibernetičku sigurnost koje mogu pridonijeti zaštiti povjerljivih podataka i informacijskih sustava. Mogu pomoći u usklađivanju s ISO normama i NIS2 direktivom.

U sklopu digitalne transformacije gospodarstva, ključni faktori bit će implementacija kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije pa je HGK ove godine pokrenula dvije akademije za prijenos znanja i uspješnu implementaciju tih tehnologija," naglasio je Alojzije Jukić, predsjednik Udruženja za IT HGK.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom