obavijest korisnicima

HT diže cijene za 6,5 posto od srpnja

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Hrvatski Telekom (HT) će od 1. srpnja podići cijene svojih usluga za 6,5 posto i tako ih uskladiti s inflacijom, o čemu su počeli obavještavati svoje korisnike.

U obavijesti korisnicima navode kako će se od 1. srpnja mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa, usluga i opcija povećati za 6,5 posto, a razlog povećanja cijena je usklađivanje s prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu.

"Ako imate ugovorene popuste na mjesečne naknade, u tom dijelu neće biti promjena, već popuste nastavljate koristiti prema inicijalno ugovorenim uvjetima", stoji još u obavijesti korisnicima.  

Prvi račun s usklađenim cijenama korisnici će dobiti u kolovozu, a za mjesec srpanj, kazali su iz tog telekoma na upit Hine.

Navode kako je prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) stopa inflacije za 2023. godinu iznosila 8 posto, dok će HT djelomično uskladiti cijene sa stopom inflacije povećavajući ih za 6,5 posto.

"Usklađenje s inflacijom je nužni odgovor na negativne inflatorne učinke i kako bi HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura", kazali su iz HT-a u odgovoru na upit.

Uvećanje cijena od 6,5 posto, kako su naveli, primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim Cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade, rate za uređaje - navedeno usklađivanje cijena neće se primjenjivati i te cijene ostaju neizmijenjene.

Iz HT-a podsjećaju da su početkom 2023. godine u Opće uvjete poslovanja uveli indeksnu klauzulu koja je standard u telekomunikacijskoj, ali i u drugim industrijama te se primjenjuju od strane telekoma u velikom broju europskih država. Indeksna klauzula omogućuje usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje u odnosu na stopu inflacije u prethodnoj godini.

Telekom A1 Hrvatska je sredinom travnja izvijestio da od 1. lipnja uvećava mjesečne naknade svojim korisnicima za 6,9 posto na temelju indeksne klauzule i u skladu s Općim uvjetima poslovanja te prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter