rekordna turistička sezona, trend rasta i u istri 

Poznati podaci koliko je Hrvatska uprihodovala od turizma u 2023. Najava većeg turističkog prometa za Uskrs nego lani 

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.

Prema podacima HNB-a, u četvrtom tromjesečju 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su 1,63 milijardi eura što predstavlja rast od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje do sada rekordne 2022. godine, odnosno prihodovano je 160 milijuna eura više.

"Rekordni prihodi od stranih turista u 2023. godini samo su potvrdili trend rasta koji smo bilježili u cijeloj toj godini te posebno dobre rezultate u pred i posezoni, što nam je izuzetno važno. Svime ostvarenim u protekloj godini, ali i pokazateljima te predviđanjima na početku ove godine, možemo biti i te kako zadovoljni, jer nam potvrđuje kako smo na dobrom putu realizacije strateških ciljeva koji će omogućiti da Hrvatska u budućnosti bude održiva, cjelogodišnja i konkurentna destinacija", izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Svi rezultati koje smo postigli zasluga su svih djelatnika u turističkom sektoru te vjerujem kako će se zajedničkom sinergijom svih dionika te u snažnom partnerstvu s Vladom ovakav pozitivan trend nastaviti i u budućnosti", rekla je Brnjac, a prenosi se u priopćenju MINTS-a.

Mogući veći turistički promet za Uskrs nego lani, predsezona do sada već s porastima

U sektoru se očekuje da će se i u cijeloj 2024. godini nastaviti pozitivni i fizički i financijski pokazatelji turističkog prometa, a to se, kaže ministrica Brnjac, već vidi u predsezoni, jer je do sada ove godine u Hrvatskoj boravilo više od 971 tisuće turista ili deset posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ostvareno je i osam posto više noćenja ili 2,6 milijuna.

Prema županijama, u jadranskima je do sada bilo deset posto više dolazaka turista i devet posto više noćenja nego prošle godine, a u kontinentalnim je ostvaren šest posto veći turistički promet.

I domaći turisti su ostvarili pet posto veći promet do sada ove godine, a među stranima Slovenci su ostvarili deset posto veći promet, Austrijanci 41 posto, a Nijemci 26 posto veći.

"S obzirom na ove rezultate s punim optimizmom možemo gledati na sve pred nama, pa tako i na uskrsni vikend. Iako je ranije nego lani, prema najavama hotelijera i turističkih agencija, očekujemo dolaske i noćenja na razini prošle godine, a moguće i bolje, sudeći prema dosadašnjem dijelu godine", ističe za Hinu Brnjac.

Napominje i da su bukinzi, s obzirom na tržišta s kojih Hrvatsku u ovo doba godine turisti najviše posjećuju, kratkoročni, te se i pred sam Uskrs može dogoditi i više rezervacija, čemu dodaje da je za uskrsno vrijeme Hrvatska već tradicionalno omiljena destinacija za domaće turiste i one iz Slovenije, Austrije i Italije.

Pozitivnim ističe "izvrsnu popunjenost hotela", koja je do sada ove godine za 12 posto bolja nego u istom razdoblju prošle, što vidi kao "izvrsni uvod u mjesece pred nama, a na tragu cjelogodišnjeg turizma".

"Destinacije koje za Uskrs generiraju većinu turističkog prometa, poput Kvarnera, Istre, Splita i Dubrovnika, očekuju rezultate na razini prošle godine, koja je, podsjećam, bila rekordna kada govorimo o predsezoni", poručila je ministrica Brnjac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater