prinosi

U petak isplata prvih kamata po narodnoj obveznici. Za uplatu od 10.000 sjeda 365 eura

| Autor: Dražen Katalinić
(Snimio Nel Pavletić/Pixsell)

(Snimio Nel Pavletić/Pixsell)


Građanima koji su prošle godine u ožujku upisali narodnu obveznicu, u petak 8. ožujka stiže prva isplata kamata od 3,65 posto. Isplatu kamata po narodnoj obveznici oznake RHMF-O-253B, ISIN: HRRHMFO253B1 provest će Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) svim njezinim imateljima koji dan prije, u četvrtak 7. ožujka na kraju dana na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u budu imali narodnu obveznicu, odnosno neće je prodati. Kamata će se isplatiti na IBAN ulagatelja evidentiran u SKDD-u na kojem se nalaze upisane obveznice, a iz SKDD-a pozivaju građane da provjere jesu li upisali točan IBAN.

Za nove ulagatelje koji nisu imali otvoren račun vrijednosnih papira u SKDD-u prije kupnje narodne obveznice, SKDD je prilikom upisa narodnih obveznica na njihov račun u SKDD-u evidentirao i podatak o njihovom IBAN-u i to onom IBAN-u koji je sam ulagatelj naveo na upisnici za narodnu obveznicu.

Golem interes

SKDD dodatno skreće pažnju svim ulagateljima da će kamata biti isplaćena isključivo na vlastiti IBAN ulagatelja, što znači da se na računu ulagatelja ne može evidentirati IBAN bilo koga drugoga osim samog imatelja narodne obveznice, odnosno ulagatelja. To ujedno znači da ulagateljima koji nemaju upisan ispravan i vlastiti IBAN na računu vrijednosnih papira u SKDD-u, neće biti isplaćena kamata po narodnoj obveznici sve dok ne upišu na svom računu u SKDD-u ispravan i vlastiti IBAN.

S obzirom na to da kamata iznosi 3,65 posto, onim ulagateljima koji su kupili obveznicu od 1.000 eura na račun sjeda 36,5 eura, a primjerice oni građani koji su kupili obveznicu od 10.000 eura, dobit će 365 eura. Narodna obveznica iz ožujka prošle godine izdana je na rok od dvije godine, a Republika Hrvatska je time napravila povijesni iskorak u izdanjima državnih obveznica ponudivši priliku za kupnju obveznice i fizičkim osobama, a tu je priliku iskoristilo više od 40 tisuća ljudi kupivši obveznice.

Da je prvo izdanje narodne obveznice izazvalo golem interes javnosti, pokazuju i brojke – od planiranih 500 milijuna eura koliko je Vlada očekivala, građani su iskazali interes od milijardu i 350 milijuna eura, a privlačan je bio i prinos od 3,65 posto, koji se pokazao kao dobra prilika za ulaganje jer je bio znatno veći u odnosu na tržišne stope, i još uvijek jest. Prema podacima HNB-a, najvišu kamatnu stopu na oročenje od godinu dana od 2,9 posto daje Croatia banka, slijedi Agram banka s kamatom od 2,8 posto i Partner banka s 2,75 posto, dok velikim bankama kamata na jednogodišnje oročenje ne prelazi jedan posto.

Ne treba stoga čuditi velik interes koji su građani pokazali i prilikom nedavno završenog drugog izdanja narodnih trezorskih zapisa, koje je upisalo 37 tisuća građana, uplativši 929,4 milijuna eura. Interes građana bio je između sedam do osam posto veći nego u prvom izdanju narodnih trezoraca u studenom prošle godine, a i sam ministar financija Marko Primorac priznao je da je interes građana bio iznad svih očekivanja, pri čemu su, kaže, pokazali da vjeruju u državu i fiskalnu stabilnost njenih javnih financija.

Novo izdanje

Zajedno s lanjskim izdanjem narodne obveznice i prvim krugom upisa trezoraca iz studenog prošle godine, u državne dužničke vrijednosne papire ukupno je uložilo 120 tisuća građana. Time je kroz ta tri izdanja vrijednosnih papira države koja su mogli kupiti građani, konvertirano oko šest posto ukupnog portfelja javnog duga u »ruke« građana. A upravo zbog iskazanog interesa građana za kupnjom državnog duga, planirano zaduženje države na međunarodnom tržištu, najavljeno za ožujak, bit će nešto manje od prvotno planiranog.

Podsjetimo da se tijekom ožujka očekuje i izdanje nove narodne obveznice, a ministar Primorac je rekao da će se ići s nešto duljim rokom dospijeća, dok će se o iznosu izdanja »znati na vrijeme«. No, analitičari ističu da će budući prinosi na obveznice najvjerojatnije biti niži zbog politike Europske središnje banke koja je najavila dugoočekivanu promjenu monetarne politike iz restriktivne u ekspanzivnu, a ta normalizacija monetarne politike nakon obuzdavanja inflacije rezultirat će smanjivanjem ključnih kamatnih stopa ECB-a.

Kako provjeriti ili promijeniti IBAN

Ulagatelji koji nisu sigurni koji je IBAN upisan na njihovom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, mogu izvršiti njegovu provjeru ili napraviti njegovu promjenu na jedan od sljedećih načina: online na web stranicama SKDD-a (Upis računa), dostavom pisanog zahtjeva na ulagatelji@skdd.hr ili pozivom na govorni automat 01 4607300, radnim danom od 10 do 14 sati. SKDD također poziva sve ulagatelje da na brz i jednostavan način aktiviraju besplatnu uslugu E-Ulagatelj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom