najpopularnija kriptovaluta

Bitcoin dostigao najveću vrijednost u povijesti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Bitcoin je premašio svoju najveću vrijednost svih vremena. Nakon više od dvije godine problema i krize koja je dovela u pitanje samu budućnost najpopularnije kriptovalute na svijetu, bitcoin je premašio vrijednost od 68.791 američkog dolara, piše Index.

Prethodni rekord bio je 68.789 američkih dolara i postignut je 10. studenog 2021. godine. 

Rast cijene bitcoina tijekom proteklih nekoliko mjeseci bio je ubrzan zahvaljujući ponajviše odobrenju američkih regulatora za fondove kojima se trguje na burzi, a vezani su za bitcoin. To je potaknulo tradicionalne ulagače da ubace bitcoin u svoje investicijske portfelje.

Za to odobrenje bile su potrebne godine lobiranja kriptotvrtki, piše CNN, a Komisija za vrijednosne papire i burzu odobrila ga je samo nevoljko nakon što je sud presudio da su razlozi regulatora za odbijanje zahtjeva za bitcoin ETF bili "proizvoljni i hiroviti".

Prvih 11 bitcoin ETF-ova, koji prate tržišnu cijenu imovine u stvarnom vremenu, pokrenuto je u siječnju. Bloomberg piše da je više od 4.2 milijarde dolara "ušlo" na tržište kroz ETF-ove. 

ETF-ovi su investicijski alati koji prate košaricu imovine, ali trguju poput dionica. Dio privlačnosti bitcoin ETF-a je taj što ulagači mogu do bitcoina preko klasične brokerske firme, umjesto da otvaraju kriptonovčanike ili koriste kriptomjenjačnice. 

Bitcoin je predvodnik šire kriptoindustrije vrijedne 2 trilijuna dolara, čija je reputacija oštećena nizom negativnih događaja koji su dospjeli na naslovnice: bankroti burzi i zajmodavaca visokog profila, nestabilne promjene cijena i kazneni progon Sama Bankman-Frieda, nekadašnjeg kripto kralja koji je u studenom osuđen za krađu milijardi dolara od kupaca na svojoj burzi FTX, koja je propala krajem 2022.

Bitcoin, koji čini više od polovice svih kriptovaluta u optjecaju, porastao je za više od 200% u posljednjih 12 mjeseci, prema CoinMarketCapu.

Rast je potaknuo i tzv. halving, koji bi smanjio nagradu u bitcoinu koju dobiju rudari, oni koji stvaraju bitcoin rudarenjem. 

Smanjivanje nagrade koju rudari dobivaju za verifikaciju transakcija u bitcoinu na blockchainu, na tek polovicu prijašnje, trebalo bi smanjiti isplativost i usporiti stvaranje novih bitcoina. Time se smanjuje ponuda bitcoina, a svako smanjivanje ponude, uz konstantnu potražnju, dovodi do rasta cijene. Ili se bar tako vjeruje u kriptozajednici.

To umjetno stvaranje oskudice se smatra pozitivnim za cijenu bitcoina. Sama najava halvinga stvara očekivanje rasta cijene, a samim time i stvarni rast cijene. Nešto slično se događa na klasičnim burzama, kada očekivanje da će cijena neke dionice ili više dionica rasti u budućnosti dovodi do više potražnje za njima i rasta cijene. Samoispunjavajuće proročanstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of