svjetska tržišta

Europski ulagači oprezni na početku tjedna

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer se ovoga tjedna očekuju komentari čelnika središnjih banaka o inflaciji, ali i novi gospodarski podaci koji bi mogli usmjeriti tržište.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,22 posto, na 7.665 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 7.925 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,01 posto, na 17.736 bodova.

Ulagači su oprezni jer će ovoga tjedna biti svjedočenje predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu, a njegovi komentari o inflaciji i kamatnim stopama mogli bi osjetno utjecati na smjer tržišta.

Osim toga, ulagači čekaju izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak, a pratit će se i komentari čelnika Europske središnje banke nakon njihove sjednice u četvrtak.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,2 posto. U Australiji su, pak, skliznule 0,1 posto.

Japanski Nikkei indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, probivši se iznad 40.000 bodova, jer se ulagači nadaju da će tamošnja središnja banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, s obzirom da se rast gospodarstva usporava.

Ni rast kineskog gospodarstva nije na čvrstim nogama, pa se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama.

U fokusu će ovoga tjedna biti ključni godišnji sastanci kineskog državnog vrha na kojima će se odrediti gospodarski i politički ciljevi, među ostalim o ciljanom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter