svjetska tržišta

Većina azijskih burzi prati rast Wall Streeta

| Autor: Hina
Burza (Reuters)

Burza (Reuters)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok kineske burze zaostaju zbog slabih gospodarskih pokazatelja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,6 posto. U Južnoj Koreji se zbog praznika danas ne radi.

Japanski Nikkei indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu jer se ulagači nadaju da će tamošnja središnja banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, s obzirom da su jutros objavljeni podaci pokazali da je industrijska aktivnost u veljači oštro pala, što je posljedica slabosti potražnje.

Ni rast kineskog gospodarstva nije na čvrstim nogama, na što ukazuje pad PMI indeksa industrijske aktivnosti u veljači peti mjesec zaredom.

Zbog toga kineski burzovni indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Unatoč slabosti gospodarstava, većina azijskih burzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao 0,12 posto, dok je S&P 500 porastao 0,52, a Nasdaq indeks 0,90 posto.

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o inflaciji, koji su bili u skladu s očekivanjima.

U siječnju je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, burzovni su indeksi u veljači porasli već četvrti mjesec zaredom.

U proteklom mjesecu Dow Jones porastao je 2,2 posto, dok je S&P 500 skočio 5,2, a Nasdaq indeks 6,1 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 150,05 na 150,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0815 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0835 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,43 posto, na 82,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,36 posto, na 78,55 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom