svjetska tržišta

Wall Street na rekordnim razinama, u fokusu Nvidia

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti jer su snažno porasle cijene tehnoloških dionica, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Nvidie.

Dow Jones ojačao je 1,18 posto, na 39.069 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,11 posto, na 5.087 bodova, a Nasdaq indeks 2,96 posto, na 16.041 bod.

Nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se snažnom rastu cijena dionica u gotovo svim sektorima, a najviše u tehnološkom, u prosjeku za 4,4 posto.

Euforija na tržištu uslijedila je nakon što je Nvidia izvijestila o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju i procijenila da će njezini prihodi snažno porasti i u tekućem kvartalu.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Nvidie skočila je više od 16 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije porasla za 277 milijardi dolara. To je najveći dnevni skok tržišne vrijednosti jedne kompanije u povijesti Wall Streeta.

Zbog rezultata Nvidie, koji pokazuju da je potražnja za čipovima za umjetnu inteligenciju izuzetno snažna, porasle su i cijene dionica niza drugih proizvođača čipova. Indeks sektora proizvođača čipova skočio je tako 5 posto i dosegnuo rekordne razine.

Dobro raspoloženje na tržištu potaknulo je rast cijena dionica i u većini ostalih sektora. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su pale samo u komunalnom.

Zavaljujući tome, S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili su najveći dnevni skok u godinu dana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 posto, na 7.684 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,47 posto, na 17.370 bodova, a pariški CAC 1,27 posto, na 7.911 bodova.


xsbo ysbo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum