svjetska tržišta

U opreznom trgovanju Wall Street blago porastao

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer ulagači nisu željeli riskirati nakon objave zapisnika s nedavne sjednice čelnika Feda, a uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata tehnološkog diva Nvidie.

Dow Jones ojačao je 0,13 posto, na 38.612 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500 te dosegnuo 4.981 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,32 posto, na 15.580 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vladao je oprez jer je zapisnik sa sjednice američke središnje banke pokazao da njezine čelnike zabrinjavaju rizici koji bi proizašli ako prerano smanje kamatne stope i da nisu sigurni do kada bi kamate trebale ostati povišene.

Nedavno su cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle jer su se ulagači nadali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamate, počevši od sjednice u ožujku. No, ožujak više nitko ni ne spominje, a nakon jučerašnje objave zapisnika na tržištu prevladava mišljenje da smanjenja kamata najvjerojatnije neće biti prije lipnja.

Ulagači su jučer bili oprezni i zbog toga što su čekali poslovne rezultate Nvidie.

Nakon zatvaranja tržišta, taj proizvođač čipova izvijestio je o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju, pa je cijena dionice Nvidie u produljenom trgovanju skočila više od 6 posto i nadoknadila sve gubitke od prethodnih dana.

Kako su porasle i cijene dionica nekoliko drugih proizvođača čipova, jutros su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu između 0,7 i 1 posto, što znači da bi na početku trgovanja na Wall Streetu u četvrtak ti indeksi mogli porasti.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 posto, na 7.662 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,29 posto, na 17.118 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 7.812 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of