svjetska tržišta

Azijske burze uglavnom u minusu zbog kamatnih stopa

| Autor: Hina
Burza (iStock)

Burza (iStock)


Na većini azijskih burzi cijene dionica pale su i u srijedu, jer blijede očekivanja o skorašnjem početku Fedova ciklusa smanjivanja kamatnih stopa, dok se tečaj dolara kreće nadomak najviših razina u tri mjeseca.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica u srijedu je oko 6,30 sati bio 0,09 posto u minusu. Istodobno, japanski oslabio je 0,3 posto, kao i južnokorejski Kospi. 

Raspoloženje investitora na tim tržištima pod pritiskom je pogoršanog povjerenja velikih japanskih proizvođača, koje se u veljači spustilo na -1, sa siječanjskih 6 bodova. Riječ je o prvom negativnom očitanju njihova povjerenje još od prošlog travnja. Taj podatak uslijedio je svega tjedan dana nakon što je Japan utonuo u tehničku recesiju i izgubio mjesto trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva, s kojeg ga je istisnula Njemačka.

Kineske burze, međutim u znatnom su plusu, za više od dva posto, zahvaljujući oporavku tamošnjeg nekretninskog i tehnološkog sektora.

Općenito, na svjetskim tržištima trguje se oprezno, a investitori čekaju objavu zapisnika s posljednjeg sastanka Feda u potrazi za daljnjim smjernicama u vezi monetarne politike. 

Vrlo malo ekonomista očekuje da bi Fed već u lipnju započeo s ciklusom snižavanja kamatnih stopa, budući zadnji podaci ukazuju na tvrdokornu inflaciju u SAD-u. Tržišta sada očekuju da bi Fed ove godine mogao sniziti kamatne stope za 92 bazna boda, što je znatno ispod 150 baznih bodova koliko su investitori uračunavali u cijenu imovine još samo početkom godine.

Ta promjena očekivanja u vezi kamatnih stopa utječe i na devizna tržišta, gdje tečaj dolara zasad još ima vjetar u leđa. Stoga je tečaj jena i u srijedu kliznuo, i to 0,03 posto prema dolaru, na 150,05 jena za dolar te se tako zadnjih dana kreće oko najniže razine u zadnja tri mjeseca prema američkoj valuti.

Tečaj eura, pak, porastao je 0,4 posto prema dolaru te se njime trguje po 1,0813 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema šest najvažnijh svjetskih valuta, u plusu je 0,04 posto, na 104,8 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater