podaci dzs-a

Plaće u Hrvatskoj i dalje rastu: Evo kako stoji naša županija

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio: Luka Jeličić)

Ilustracija (Snimio: Luka Jeličić)


Objavljeni su podaci o prosječnim plaćama (ukupan prosjek svih osobnih dohodaka, ne medijalna plaća) za treći kvartal 2023. Na razini Hrvatske u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle su za 13,9 posto te je prosječna neto plaća tako iznosila 1.153 eura. Prosječne neto plaće zaposlenih po županijama kretale su se od najnižih 1.006 eura u Virovitičko-podravskoj županiji do 1.343 eura u Gradu Zagrebu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna hrvatska neto plaća u trećem kvartalu porasla je za 13,9 posto te je tako iznosila 1.153 eura. Građani Zagreba očekivano su imali najveću prosječnu plaću, i to znatno veću od prosjeka – 1.343 eura. Porast je to od 12,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je ujedno među nižim stopama rasta, piše tportal.

Većina županija imala je prosječnu plaću manju od 1.100 eura, a njih šest manje od 1.050 eura. Pritom su nešto više u zagrebačkom prstenu i primorskoj Hrvatskoj dok su pri dnu u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj.

U odnosu na prošlu godinu, plaće su rasle u svim županijama, i to najmanje po stopi od 12,2 posto, koju bilježi Istarska županija, a slijedi je Zagreb.

Plaću iznad hrvatskog prosjeka, ali i dalje bitno manju od one u Gradu Zagrebu, imali su stanovnici Zagrebačke (1.168 eura) i Primorsko-goranske županije (1.155).

Zanimljivo je da su u nekim slabije razvijenim županijama prosječne plaće više nego u onim visokorazvijenim. Tako u Istarskoj županiji, koja je po razvijenosti odmah iza Grada Zagreba, prosječna plaća iznosi 1.098 eura, a u znatno slabije razvijenoj Karlovačkoj županiji – 1.131 euro.

Pored Karlovačke, još dvije županije imale su manje od prosjeka, ali i dalje više od 1.100 eura: Splitsko-dalmatinska i Krapinsko-zagorska.

Jedva više od tisuću eura (1.006) bio je prosjek plaće u Virovitičko-podravskoj županiji, što je ujedno najniža prosječna neto plaća usporedimo li županije.

Najveći rast zabilježile su županije koje su na dnu ljestvice po visini prosječne plaće. Tako je u Brodsko-posavskoj plaća porasla čak za 16,8 posto, a slijedi je Vukovarsko-srijemska, u kojoj je veća za 16,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi tportal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum