umirovljenička primanja

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 449 eura. Evo kako stoje Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Patrik Macek/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Uslijed inflacije i političkih kretanja, mirovine ne rastu samo u Hrvatskoj, nego i u njezinim susjednim zemljama. Umirovljenička primanja od siječnja 2024. rast će prema najavama i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Portal mirovina.hr provjerio je kako stoje mirovine u tim zemljama u odnosu na Hrvatsku.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj rasla je posljednjim usklađivanjem rekordnih 8,42 posto, što je najveći skok u posljednje 24 godine. Za svih 1,13 milijuna umirovljenika ona iznosi 449 eura.

Bosna i Hercegovina – 344 eura

Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine iznosi 675,61 konvertibilnih maraka, odnosno 344 eura, prema podacima tamošnjeg Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je rast mirovina početkom iduće godine. 

Srbija – 341 euro

Nakon povećanja od 5,5 posto u listopadu, prosječna mirovina u Srbiji iznosila je 341 euro. Najniža mirovina za ovaj mjesec iznosila je 186 eura za umirovljenike iz kategorije zaposlenih i samostalnih djelatnosti, a 146 eura iz kategorije poljoprivrednika.

Maksimalni iznos mirovine za listopad 2023. iznosio je 1.712 eura.

Crna Gora – 464 eura

Mirovine u Crnoj Gori ove su godine rasle čak triput. Rast u veljači iznosio je 2,5 posto, u lipnju 8,1 posto te 5,5 posto u rujnu. Tako je prosječna starosna mirovina za rujan skočila na 464 eura. Sadašnja minimalna penzija isplaćena za rujan iznosi svega 300 eura, a prema najavi novog crnogorskog premijera rasla bi za 50 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum