MINISTAR FINANCIJA

Primorac: Zabrinjava cijena prehrambenih proizvoda i pića

| Autor: Novi list
Marko Primorac (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Marko Primorac (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u listopadu na 5,8 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa inflacije od lanjskog siječnja – objavio je Državni zavod za statistiku.

Ministar financija Marko Primorac gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su zadovoljni usporavanjem inflacije, te da je to u skladu s njihovim očekivanjima.

– Mi de facto od studenog 2022. godine bilježimo kontinuirano usporavanje inflatornih pritisaka uz iznimku kolovoza koji je bio, kako smo i očekivali, jednokratnog karaktera, odnosno tu je došlo do jednokratnog skoka inflacije. Međutim, mjerama Vlade, prije svega mjerama koje su išle u smjeru ograničavanja cijena električne energije i ostalih energenata, ali i konstruktivnog dijaloga sa predstavnicima trgovačkih lanaca i predstavnicima banaka, koje su značajno povećale depozitne kamatne stope unatoč tome što ta transmisija, kada govorimo o kamatnom prijenosu, nije u potpunosti zaživjela.

Tu smo praktički odradili ono što smo mogli učiniti kao Vlada, da dođe do usporavanja inflatornih pritisaka, rekao je ministar.

Istaknuo je da ih i dalje zabrinjava cijena prehrambenih proizvoda i pića.

– Uvijek ima prostora za daljnje snižavanje cijena. Inflacija je i dalje velika, ali vesele nas trendovi. Došlo je do smanjenja cijena u segmentu hrane i pića i energije. To je dobro s obzirom da su energenti input za proizvodnju ostalih proizvoda pa bi se trebali pozitivno odraziti na kretanje ostalih cijena u gospodarstvu, rekao je Primorac dodavši da očekuju i dalje silazan trend.

Na pitanje zabrinjava li ih dolazak Božića, ministar je rekao da nisu zabrinuti.

– Mi smo u svojim projekcijama projicirali inflaciju od 8 posto na prosječnoj godišnjoj razini za 2023. godinu. Za 2024. godinu očekujemo značajno usporavanje inflatornih pritisaka na razinu nešto više od 3 posto i naravno da ćemo činiti sve što možemo i kao vlada da do toga i dođe, rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of