SLUČAJ HEP

Frane Barbarić u tetrisu. Saga oko afere "plin za cent" teško će moći biti završena ikako drugačije nego micanjem šefa HEP-a

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio Matija Habljak / Pixsell)

(Snimio Matija Habljak / Pixsell)


Slučaj »plin za cent« polako se pretvara u sagu. Doduše, u međuvremenu, u tih nekoliko mjeseci od lipnja, otkako se vidjelo da se višak plina bagatelno prodavao PPD-u i ostalima iz rezervi HEP-a, u toj sagi se fokus prebacio s nadležnog Ministarstva gospodarstva isključivo na HEP. Stoga bi slučaj »plin za cent« sada već mogli nazivati – »slučaj HEP«.

A on bi ipak mogao završiti micanjem čelnog čovjeka HEP-a Frane Barbarića. Taj se tetris lagano slaže na Barbarićevu štetu. Iako je dosta onih koji vjeruju u teorije zavjere o tome da Barbarić sigurno drži nečim premijera Andreja Plenkovića u šaci, pa ga zato ovaj ne smjenjuje već puna tri mjeseca, bit će prije da se radi o tome da se plete filigranski fina mreža procedure nakon koje dugogodišnji šef HEP-a više jednostavno neće moći biti spašen od smjene. Ili još bolje, od vlastite ostavke koja se nazire na kraju sage.

O čemu se radi? Pa, premijer Plenković nije sklon naglim rezovima. No, sada nakon što se ovoga tjedna sastao Nadzorni odbor HEP-a, koji je od Barbarića zatražio pisano izvješće »o otvorenim temama u vezi s poslovanjem HEP-a, prisutnim u javnom prostoru«, jasno je da se priprema papirologija za njegovo odstupanje. Sama činjenica da je NO reagirao na, kako kažu, otvorene teme prisutne u javnom prostoru, jasno govori da višemjesečno inzistiranje medija i oporbe, pa i HDZ-ovih koalicijskih partnera, da se ovaj slučaj privede kraju, ne može biti ignorirano čak i od tako birokratskog tijela kao što je Nadzorni odbor HEP-a. Priznavanje da postoji javni pritisak oko HEP-a jednako je kao da je Barbariću na čelo nacrtana meta. Samo su se i mediji i javnost već pomalo umorili da trube u taj rog svaki dan ponovno, pa je ta informacija prošla nedovoljno zapaženo ovog tjedna.No, ako Nadzorni odbor, a onda i Vlada kojoj kao vlasniku državne tvrtke HEP sada Nadzorni odbor mora poslati svoje izvješće o ovoj sjednici, zaključe da je propusta u trgovanju viškovima plina bilo (a bilo je jer je nepobitno utvrđena šteta od preko 10 milijuna eura, koju i premijer priznaje), tada nema načina da uprava tvrtke na čelu s Barbarićem ne bude sankcionirana. Tada, naime, to prelazi iz političke sfere u službenu konstataciju tijela nadležnog za kontrolu poslovanja HEP-a, temeljem koje vlasnik tvrtke, a to je Vlada, mora reagirati.

Kao što znamo, demokracija je procedura. Da bi se zatražila ostavka šefa jedne državne firme, ipak sve najprije mora biti crno na bijelo. Budući da šefica DORH-a Zlata Hrvoj-Šipek kaže da nalazi njihove istrage u HEP-u još nisu dovršeni, i izvješće Nadzornog odbora može biti dovoljno da se ta saga napokon privede kraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater