istraživanje

New York zadržao poziciju vodećeg financijskog središta

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


New York je glatko zadržao poziciju vodećeg financijskog središta, a London je na globalnoj ljestvici, potvrdio drugo mjesto, nadmašivši tek za dlaku Singapur i Hong Kong, pokazalo je izvješće objavljeno u četvrtak.

New York je u samom vrhu globalne ljestvice od rujna 2018. godine kada je Londonu preoteo vodeću poziciju, sa 763 novoostvarena boda, prema istraživanju koje obuhvaća 121 financijskih centar i bazira se na 147 čimbenika.

London je ipak malo smanjio zaostatak za New Yorkom, dostigavši 744 boda, što će vjerojatno donekle utješiti stišati strah od konkurencije nakon izlaska Britanije iz EU.

Singapur je pak trenutno samo dva boda iza Londona, sa 742 boda, i tek za jedan bod bolji od Hong Konga, koji je zauzeo četvrto mjesto, signalizirajući sve intenzivniju borbu za drugo mjesto na globalnoj ljestvici, primjećuje Reuters.

Londonski institut Z/Yen i China Development Institute sastavljaju indeks globalnih financijskih centara svakih šest mjeseci, na temelju podataka koji objavljuju, između ostalih, Svjetska banka, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj i Ujedinjeni narodi.

"Financijski centri u SAD-u postigli su dobre rezultate, s obzirom da se njih pet svrstalo među vodećih 10 u svijetu, što odražava snagu američkog gospodarstva", zaključuju autori istraživanja.

Dodaju i da je New York zadržao vodeću poziciju i na odvojenim ljestvicama financijsko-tehnoloških tvrtki, na kojoj je London također drugi, pretekavši San Francisco.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini