zse

Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Pexels)

(Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je porastao 0,56 posto, na 2.452 boda, prekinuvši 3-dnevni negativni niz. Crobex10 ojačao je, pak, 0,68 posto, na 1.490 bodova, ojačavši treći trgovinski dan zaredom.

Svi sektorski indeksi su porasli, izuzev Crobextransporta, koji je oslabio 0,03 posto. Najviše je porastao Crobexnutris, za 2,04 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je milijun eura, otprilike 300 tisuća eura više nego dan ranije.

„Jučer se tržište malo oporavilo, nakon nekoliko slabijih dana. Promet je ponešto porastao, a porasli su i Crobexi. Nema nekih značajnijih vijesti, a ponovno je najlikvidnija bila dionica Podravke. Zanimljivo je i da je cijena dionice Zvečeva, koja je inače manje likvidna, već dva dana među najvećim dobitnicama”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 355 tisuća eura, a cijena joj je porasla za 1,38 posto, na 147 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Čakovečkih mlinova, kojom je ostvareno 206 tisuća eura, a cijena joj je porasla 2,86 posto, na 10,8 eura.

Ta je dionica u segmentu promatranja zbog obavijesti o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje tvrtke. Čakovečke mlinove kane preuzeti tvrtka Mlin i pekare, kao i tvrtka Plodinec, a u suradnji s nekoliko mirovinskih fondova.

Naime, Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec te mirovinski fondovi AZ i Privredna banka/Croatia osiguranje u ponedjeljak su objavili da su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa te da je za njih nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Čakovečkih mlinova, u kojima sada zajedno drže 64,53 posto dionica.

Znatniji promet imala je i dionica Spana, 111 tisuća eura, čija je cijena pala 7,54 posto, na 50,6 eura.

Promet iznad 100.000 eura imala je još i dionica Valamar Riviere, koja je poskupjela 1,18 posto, na 4,27 eura.

Najveća dobitnica bila je dionica Zvečeva, sa skokom cijene za 9,44 posto, na 3,94 eura, no uz skroman promet.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 31 dionicom, pri čemu je cijena njih 13 porasla, osam pala, a 10 stagnirala.

„Vidjet ćemo kako će se danas razvijati situacija. Tržište se posljednjih dana prilično smirilo, pa ne očekujemo neko žešće trgovanje, a vidjet ćemo s kojim će predznakom indeksi završiti”, kaže Roman Rinkovec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of