SVJETSKA TRŽIŠTA 

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

| Autor: Hina
(Pexels)

(Pexels)


Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, pri čemu indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, oslabivši peti dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,01 posto, na 7.626 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 15.245 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 7.075 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon dva dana oštrog pada.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,6 posto. U Australiji su, pak, blago pale.

Rast kineskih burzi zahvaljuje se porukama iz tamošnje središnje banke da će prilagoditi monetarnu politiku i uvesti precizne i snažne monetarne mjere kako bi potaknula rast gospodarstva.

Nakon redovne sjednice, čelnici središnje banke pojasnili su i kako će održati dovoljnu likvidnost i podržati stabilan rast kreditiranja.

Pozitivno je na kineske burze utjecalo i izvješće prema kojemu je u kolovozu dobit industrijskog sektora porasla u odnosu na isti lanjski mjesec. Zahvaljujući tome, pad dobiti tih kompanija u prvih osam mjeseci ove godine ublažen je na 11,7 posto na godišnjoj razini.

Ti podaci podržali su nade da dosadašnje poticajne mjere kineskih vlasti počinju davati rezultate.

No, na ostalim se burzama u regiji trguje vrlo oprezno jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica oštro pale.

Dow Jones skliznuo je 1,1 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,5, a Nasdaq indeks 1,6 posto, pri čemu su sva tri indeksa zaronila na najniže razine u više od tri mjeseca.

Posljedica je to nedavne poruke čelnika američke središnje banke da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

„Tržište se i dalje prilagođava višim kamatnim stopama. Kako bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo, raste osjećaj da je tržište precijenjeno, da postojeće cjenovne razine nisu održive... i to je uplašilo kupce”, objašnjava Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje agencije Moody's da bi zatvaranje državnih službi, premda privremeno, loše utjecalo na gospodarstvo i kreditni rejting SAD-a.

Naime, ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine tisuća zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of