SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze pale drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Pexels)

(Pexels)


Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da bi središnje banke mogle zadržati kamate na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,29 posto, na 7.600 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 15.318 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 7.068 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto, nedaleko najniže razine u 10 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,4 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer je rast gospodarstava usporen, a očekuje se i daljnje usporavanje, s obzirom da će središnje banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije vjerojatno zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,1 posto, S&P 500 oko 0,4, a Nasdaq indeks 0,45 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1,3 posto, i rudarskom, za 0,8 posto, zbog rasta cijena sirovina.

No, trgovalo se oprezno jer su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u 16 godina.

„Na tržištu se trenutno vodi rat između onih koji su zabrinuti zbog toga što će kamate ostati povišene dulje razdoblje i 'bikova' koji smatraju da je korekcija tržišta završena i da bi trebalo kupovati dionice”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna biti objavljeno nekoliko važnih izvješća, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of