dvodnevni posjet

Rukovodstvo Jedinstvenog sanacijskog odbora u posjetu Hrvatskoj narodnoj banci

| Autor: Glas Istre
Boris Vujčić, Dominique Laboureix i Roman Šubić (Foto Press HNB)

Boris Vujčić, Dominique Laboureix i Roman Šubić (Foto Press HNB)


Danas je započeo dvodnevni posjet predstavnika Jedinstvenog sanacijskog odbora Republici Hrvatskoj i Hrvatskoj narodnoj banci. Izaslanstvo koje predvodi Dominique Laboureix, predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora, u ime Hrvatske narodne banke ugostio je guverner Boris Vujčić.

Hrvatsku narodnu banku, kao nacionalno sanacijsko tijelo za kreditne institucije, posjetilo je izaslanstvo Jedinstvenog sanacijskog odbora na čelu s Dominiqueom Laboureixom, predsjednikom Jedinstvenog sanacijskog odbora. Članovi izaslanstva bili su i Jesus Saurina Salas, član uprave Jedinstvenog sanacijskog odbora i direktor sektora za sanacijsko planiranje Daniel McCarthy.

Osim sastanka s guvernerom Borisom Vujčićem, dvodnevni posjet obilježit će niz sastanaka od kojih je najvažniji sastanak s ministrom financija Markom Primorcem te sastanak s predsjednicima uprava najvećih hrvatskih banaka koje su pod izravnom nadležnošću Jedinstvenog sanacijskog odbora. Središnja tema svih sastanka je razmjena najnovijih informacija o bankovnom sustavu, makroekonomskim pokazateljima i sanacijskim pitanjima te ocjena mogućih utjecaja događaja u okruženju na hrvatski bankovni sustav.

(Foto Press HNB)Boris Vujčić i Dominique Laboureix (Foto Press HNB)

Dominique Laboureix, predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora nakon sastanaka u Hrvatskoj narodnoj banci rekao je:

- Bilo je veliko zadovoljstvo sastati se s predstavnicima Hrvatske narodne banke, koja je jedan od naših ključnih partnera u jedinstvenome sanacijskom mehanizmu. Našim zajedničkim radom osiguravamo da se odluke o sanaciji donose učinkovito i efikasno u svim državama članicama koje sudjeluju u bankovnoj uniji, pri čemu se izbjegavaju negativni učinci na financijsku stabilnost i potrebu za javnom financijskom potporom. Cijenimo povjerenje i suradnju koje smo uspostavili i veselimo se nastavku naših zajedničkih napora usmjerenih prema stvaranju otpornijega bankovnog sustava, naveo je Laboureix.

U povodu susreta guverner Vujčić je izjavio:

- Iznimno nam je drago što imamo priliku susresti se s predstavnicima Jedinstvenoga sanacijskog odbora i nastaviti našu vrlo uspješnu suradnju. Ovaj posjet predstavnika Jedinstvenoga sanacijskog odbora u sklopu redovnoga godišnjeg dijaloga, koji je ujedno i prvi posjet predsjednika g. Laboureixa, poslužio je za daljnje unapređenje odnosa između naših institucija, s ciljem očuvanja otpornosti financijskog sustava. Cijenimo također povjerenje koje je uspostavljeno između Hrvatske narodne banke i Jedinstvenoga sanacijskog odbora kao i iznimnu suradnju koju smo uspostavili za vrijeme postupka sanacije banke Sberbank d.d., a koja je, složili smo se, odličan temelj za daljnje očuvanje stabilnosti hrvatskoga bankovnog sustava, rekao je Vujčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter