PEKING

Njemačke kompanije pesimistične u prognozama poslovanja u Kini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici njemačkih kompanija u Kini pesimistični su u prognozama poslovanja u ovoj godini zbog kontinuiranih geopolitičkih napetosti i sporog oporavka od covid krize, pokazalo je istraživanje Njemačke trgovinske komore (AHK).

Više od polovine kompanija očekuje „nepromijenjeni ili pogoršani” trend u poslovanju u ovoj godini i suzdržane su u procjenama ulaganja, prema u četvrtak objavljenim rezultatima istraživanja komore .

Tržište se oporavlja sporije no što se očekivalo, što je zajedno s kontinuiranim geopolitičkim napetostima raspršio nade da će se poslovno okruženje brzo poboljšati, priopćio je AHK.

„Geopolitika snažno utječe na kompanije na terenu i potiče ih da se u upravljanju rizikom pojačano oslanjaju na lokalizaciju i diversifikaciju", rekao je izvršni direktor AHK-a Jens Hildebrandt.

Njemačka je u prvom tromjesečju kliznula u recesiju, a slabija vanjska potražnja očitovala se i u kineskom izvozu koji je u svibnju pao za 7,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Više od trećine njemačkih kompanija u Kini očekuje da će se situacija u njihovom sektoru dodatno pogoršati u ovoj godini.

Pogoršana su i očekivanja dobiti, koja će se po procjeni trećine anketiranih njemačkih kompanija smanjiti više od pet posto. U kolovozu prošle godine takav je pad očekivalo njih 22 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini